PREMIEREKLARE: Jan Kjærstad har skrevet bøkene serien er basert på, og Kåre Conradi spiller hovedpersonen som voksen. I kveld er det premiere på NRKs nye storsatsing «Erobreren».
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PREMIEREKLARE: Jan Kjærstad har skrevet bøkene serien er basert på, og Kåre Conradi spiller hovedpersonen som voksen. I kveld er det premiere på NRKs nye storsatsing «Erobreren». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kåre Conradi om den magiske penisen

Skuespilleren kjenner seg godt igjen, i nesten alt, i rollen som Jonas Wergeland.

(Dagbladet): - Jeg har hatt mange av de samme tankene som Jonas Wergeland opp gjennom oppveksten, sier Kåre Conradi.

Dagbladet møter ham sammen med Jan Kjærstad kort tid før premieren på NRKs nye storsatsing «Erobreren»: Basert på tre av Kjærstads romaner, og med Conradi i hovedrollen som den voksne Jonas Wergeland.

De har knapt snakket sammen før, men finner raskt tonen. Så har de også mye til felles - begge finner mye av seg selv i historien om gutten som vokser opp med et ønske om å gjøre noe ekstraordinært og ender opp som Norges største TV-kjendis. Og som har en magisk penis, som gjør at han tilegner seg egenskapene til kvinnene han har sex med.

Ingen magisk penis - Akkurat det med kvinnene er litt larger than life, men kanskje Jan har litt mer erfaring enn meg, ler Conradi, og røper at han var glad for at størstedelen av sexscenene i serien gikk til Jacob Oftebro, som spiller den yngre Wergeland.

- Men jeg kjenner meg igjen i Jonas' evne til å suge til seg informasjon, i ønsket om å skape noe, og interessen for universet. Også løp jeg rundt i de samme gangene som ham i NRK på 80-tallet, der jeg var rekvisittassistent fra jeg var 14 til 18, sier han.

Bøkene om Jonas Wergeland er ifølge Jan Kjærstad hans mest selvbiografiske verk.

- Men det trenger ikke å være mer enn ansatser. Hvis du har hatt fire kjærester, er det ikke vanskelig å skrive om en mann som har 25, sier Kjærstad.

Han håper at både lesere og TV-seere også vil kjenne seg igjen i Jonas.

- Han er et menneske med veldig vid omkrets, og jeg vil at leserne skal tenke at kanskje jeg også har noe slikt i meg, et potensial jeg ikke har brukt, sier han.

Spillutvikler Evnen til å sette seg store mål, slik som Jonas gjør, er svært viktig, mener de begge.

- Jeg håper at jeg er et menneske som tenker stort. Jeg tror det er viktig, dersom du skal ha noen mål i livet. Hvis ikke, havner du raskt på et mellomsted, sier Kåre Conradi.

- Da jeg begynte å skrive bøkene, var jeg lei av at det ikke fantes noen helter lenger, og ville skrive en skikkelig, gammeldags historie. Jeg ville finne en skikkelse med noe helteaktig over seg, sier Kjærstad.

At romanfiguren ble TV-stjerne, ga seg nesten selv. Med NRK-monopolet på 80-tallet fikk TV-stjernene en enorm kjendisstatus, og alle hadde et forhold til dem. I dag ville Kjærstad gitt ham en litt annen -og kanskje overraskende- rolle.

- Jeg tror jeg ville gjort ham til spillutvikler! En ny type utvikler som fronter spillene på en annen måte enn i dag, så klart. Men tenk på alle de 13 millioner menneskene som sitter og spiller online i timesvis hver dag. Det er veldig spennende, mener han.

Private bilder Selv om Conradi ikke kjenner seg igjen i Wergelands magiske penis, hadde selv en episode hvor hans edlere deler kom til syne i 2006.

Skuespillerens mobiltelefon ble stjålet og hans private bilder kom på avveie og ble stredd i raskt tempo.

På nettet sirkulerte lettkledde bilder av Conradi og hans samboer den gang, Marian Aas Hansen. Han ønsket ikke å kommentere bildene da. På det tidspunktet spilte Conradi og Aas Hansen sammen i forestillingen «It's showtime». Da det solgte mange billetter, ble det spekulert i om bildene var plantet, noe Conradi avkreftet.

- At det var plantet, ja, jo, jeg har hørt det før. Det er liksom så ... Nei, jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg. Tyveri er tyveri, dagbok er dagbok, vi har jo alle lært oss det. Og duster er duster, sa han til bladet Mann i 2007.