Kåre Tveter er død

Kunstneren sovnet inn i sitt eget hjem - 90 år gammel.

I GALLERIET:  Natt til i dag sovnet kunstner Kåre Tveter inn i sitt hjem på Lillestrøm. Her er han sammen med dronning Sonja under åpningen av  Galleri Lyshuset på Skarnes.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
I GALLERIET: Natt til i dag sovnet kunstner Kåre Tveter inn i sitt hjem på Lillestrøm. Her er han sammen med dronning Sonja under åpningen av Galleri Lyshuset på Skarnes. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den kjente kunstneren Kåre Tveter sovnet i natt inn i sitt hjem på Lillestrøm. Han ble 90 år gammel.

Tor Cederkvist er nær venn av Tveter, og de to har kjent hverandre i 35 år.

- Han sovnet stille inn i sitt eget hjem natt til onsdag. Han døde av alderdom, men hodet var krystallklart helt til det siste, sier Cederkvist til Dagbladet.

- Fornyer Tveter er fra Sør-Odal i Hedmark, og er ofte blitt beskrevet om «lysets maler». I forbindelse med hans 85-årsdag skrev Cederkvist boka «Landet som ikke er. Kåre Tveter - mannen og bildene».

- Han var en fornyer av det norske landskapsmaleriet. Poenget for ham var ikke å male landskapet, men å bruke rester av det. Han sa ofte til meg at han måtte ha noe å henge lyset opp på, sier Cederkvist og fortsetter:

- Han forenkelt veldig mye, og brukte det minimale for å oppnå maksimal effekt.  Han har tilført det norske landsskapsmaleriet noe nytt. Kall han gjerne en maler innen den impresjonistiske tradisjonen.

- Slag Tveter er oppvokst på Skarnes, og i 2002 ble galleriet Lyshuset åpnet i hjemkommunen med dronning Sonja til stede.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer