Kåre Tveter er død

Kunstneren sovnet inn i sitt eget hjem - 90 år gammel.

I GALLERIET:  Natt til i dag sovnet kunstner Kåre Tveter inn i sitt hjem på Lillestrøm. Her er han sammen med dronning Sonja under åpningen av  Galleri Lyshuset på Skarnes.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
I GALLERIET: Natt til i dag sovnet kunstner Kåre Tveter inn i sitt hjem på Lillestrøm. Her er han sammen med dronning Sonja under åpningen av Galleri Lyshuset på Skarnes. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den kjente kunstneren Kåre Tveter sovnet i natt inn i sitt hjem på Lillestrøm. Han ble 90 år gammel.

Tor Cederkvist er nær venn av Tveter, og de to har kjent hverandre i 35 år.

- Han sovnet stille inn i sitt eget hjem natt til onsdag. Han døde av alderdom, men hodet var krystallklart helt til det siste, sier Cederkvist til Dagbladet.

- Fornyer Tveter er fra Sør-Odal i Hedmark, og er ofte blitt beskrevet om «lysets maler». I forbindelse med hans 85-årsdag skrev Cederkvist boka «Landet som ikke er. Kåre Tveter - mannen og bildene».

- Han var en fornyer av det norske landskapsmaleriet. Poenget for ham var ikke å male landskapet, men å bruke rester av det. Han sa ofte til meg at han måtte ha noe å henge lyset opp på, sier Cederkvist og fortsetter:

- Han forenkelt veldig mye, og brukte det minimale for å oppnå maksimal effekt.  Han har tilført det norske landsskapsmaleriet noe nytt. Kall han gjerne en maler innen den impresjonistiske tradisjonen.

- Slag Tveter er oppvokst på Skarnes, og i 2002 ble galleriet Lyshuset åpnet i hjemkommunen med dronning Sonja til stede.

Kunstneren har bodd store deler av livet i Nittedal, og mottok i 1995 Nittedal kommunes kunstpris. 

- Han fikk et slag i 1998, og var ikke aktiv etter det. Som kunstner var han absolutt på sin høyde da han fikk det kraftige hjerneslaget, sier Cederkvist.

Tveter er kjent for sine bilder fra Svalbard, og besøkte stedet for første gang i 1982. Han donerte 40 av sine arbeider til Longyearbyen i 1995, og disse henger nå i Galleri Svalbard.

- Mange utenfra opptattet nok Kåre som litt sky, men vi som kom nært innpå ham ble imponert over bredden i interessene hans. Vi satt mange kvelder å snakket om både Einstein og universitetet. Samtidig var han veldig opptatt av lyrikk, og han siterte dikt på strak arm helt til det siste, sier Cederkvist om sin gode venn.

Tveter etterlater seg tre voksne barn.

Kåre Tveter

• Født 25. januar 1922 i Sør-Odal, Hedmark. Død 21. mars 2012.

• Norsk kunstner, kjent for sine landskapsmalerier, gjerne i duse toner og med minimal fargebruk. Ofte kalt lysets maler.

• Utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, ved Bjarne Engebrets malerskole og ved Statens Kunstakademi.

• Debuterte i 1957, hadde sin første separatutstilling i 1959, og sitt gjennombrudd i 1965.

• I 2002 åpent Galleri Lyshuset på Skarnes. Dronning Sonja var til stedet.

• Har bodd store deler av livet i Nittedal.

Kilde: Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer