MARKANT: Kåre Valebrokk var en markant redaktør i både Dagens Næringsliv og TV 2.
MARKANT: Kåre Valebrokk var en markant redaktør i både Dagens Næringsliv og TV 2.Vis mer

Kåre Valebrokk er død

Pressenestoren ble 72 år gammel.

(Dagbladet): Kåre Valebrokk ble 72 år gammel, og etterlater seg kona Kirsti-Mette Ulrichsen og tre barn fra sitt første ekteskap.

- Til vakkert vintervær på Rikshospitalet sovnet Kåre Valebrokk, vår kjære ektemann, pappa og bestefar, stille inn klokken 10:20 i dag, melder sønnen Per Valebrokk på Twitter i dag.

Valebrokk ble født 17. desember 1940. TV2-nestoren var sjefredaktør og administrerende direktør i TV2 fra 1999 til 2007, og har for mange vært selve manifesteringen av kanalen.

Ruvende - Med Kåre Valebrokks bortgang har vi mistet en ruvende mann i moderne mediehistorie. Som redaktør i Dagens Næringsliv og TV 2-sjef var han en av arkitektene bak det moderne medie-Norge, skriver kulturminister Hadia Tajik i en kommentar på Facebook om Valebrokks bortgang.

- Han hadde en glitrende penn, og det var en sann glede å lese kommentarene hans, først i Dagens Næringsliv og senere i Aftenposten. En tydelig stemme i samfunnsdebatten er borte. Mine tanker går til alle de som sto han nær, skriver kulturministeren.

Optimisme Valebrokk beskrives som en av de mest innflytelsesrike norske medielederne ved inngangen til det 21. århundre.

- Jeg er drevet av livsglede og en grunnleggende optimisme. Paret med en god porsjon dumhet, sa Valebrokk i et portrettintervju med Dagbladet i 2004.

Hans journalistkarriere startet som redaksjonsassistent og kaffekoker i Morgenbladet. Etter hvert gikk veien til VG, og i 1984 begynte han i Norges Handels- og Sjøfartstidende (som etter hvert byttet navn til Dagens Næringsliv).

Valebrokk ble avisas sjefredaktør i 1985. Ifølge DNs minneord var det han som sto bak både navnebyttet og det rosa papiret avisa er kjent for. I 1999 ble han headhuntet til TV2, hvor Valebrokk ble en sentral aktør i videreutvikling av kanalen.

Lutefisk - Jeg kunne ikke noe om TV da jeg begynte. Men jeg vet da faen, alt media er jo i grunnen samme sak. Jeg var nok ikke klar over hvor vanvittig billedavhengig nyheter på TV faktisk er. Hvor grunt man er nødt til å gå, for at det ikke skal ta så lang tid, sa Valebrokk i et portrettintervju med Dagbladet i 2004.

Da Valebrokk gikk av i 2007, ble det stilt i stand en storstilt avskjedsfest på Theatercafeen.

Privat har Kåre Valebrokk, i følge Store norske leksikon, vært opptatt av opptatt av biler, motorsykler, jakt, historie og kunst — gjerne i selskap med lutefisk, øl og dram.

Se Kåre Valebrokks liv i bilder.