Kåre Willoch: - Tilbake til start

Tidligere styreleder i NRK, Kåre Willoch, sparer ikke på kruttet når han kommenterer kulturminister Ellen Horns krumspring rundt NRKs styre.

- Det er ikke krise i NRK!

Først vraket hun et erfarent styre i fjor sommer. Så gikk det galt, og nå har hun oppnevnt et nytt styre som Willoch mener minner om styret hun vraket i fjor sommer.

- Det er interessant å se at direktør Kåre Rommetveit ved Universitetet i Bergen er blitt ny nestleder. Dermed har styret fått tilbake den type innsikt som ble kastet ut i fjor sommer, nemlig den kulturelle kunnskap som dyrkes ved universitetene, sier Willoch.

Han er også tilfreds med at tidligere Stavanger Aftenblad-redaktør Thor Bjarne Bore har fått plass i styret. Willoch sier at han ikke kjenner den nye styrelederen Anne Carine Tanum. Derfor ønsker han heller ikke å ha noen oppfatning om henne.

Ikke vanskelig

- Alt i alt har NRK fått et styre som bør kunne gjennomføre de prosessene som er blitt unødig forsinket av redusert handlekraft siden sist sommer, sier Willoch giftig.

- Hva mener du?

- Det nye styret maktet ikke å skaffe ny kringkastingssjef, en oppgave jeg med min beste vilje ikke kan skjønne er så vanskelig. En forklaring på dette er vel at de ikke angrep saken på den rette måten. Blant annet tviler jeg sterkt på om jeg ville anbefalt bruk av headhunterfirmaer på den måten NRK-styret gjorde, sier Willoch., som ikke ønsker å utdype kritikken.

- Jeg foretrekker å si det på en elskverdig måte, sier han.

Haster

Willoch legger til at det gamle styret, som Ellen Horn sørget for å bytte ut sist sommer, etter all sannsynlighet ville funnet fram til en ny kringkastingssjef allerede i september i fjor.

- Etter alt dette haster det å finne en ny sjef. Det er ikke mulig for en avtroppende NRK-sjef å få fart i det helt nødvendige økonomiske saneringsarbeidet, sier Willoch til Dagbladet.