Kåre Willoch fortjener takk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WILLOCH: Når hyllesten av Kåre Willoch stilner, er tida inne for å se på ukjente sider ved samfunnsinnsatsen hans.

Eckbos Legater er 11 veldedige stiftelser med en formue på over 1,2 milliarder. Legatledelsen har i mange år gitt store pengesummer til seg sjøl.

Ett eksempel: I 2006 brukte legatstyret 4,8 millioner til ulike honorar for forretningsføreren. Han er sjøl den ene av tre styremedlemmer. Til gode formål delte de bare ut 4,1 millioner, mindre enn 0,5 % av formuen. Styret avsatte samme år 16,1 millioner til framtidig pensjon for forretningsføreren. Han skulle få 840000 kr årlig fra fylte 65 år.

Misbruk av stiftelser er ingen ny oppfinnelse. Flere av landets aller rikeste familier oppretta på 1900-tallet stiftelser for å slippe skatt og arveavgift. Det spesielle med Eckbos legater, er at misbruket har økt siste tiåret.

Kåre Willoch mottok det første, veldokumenterte kravet om gransking av Eckbos Legater ett år etter han i 1989 ble fylkesmann i Oslo og Akershus. Stortinget hadde noen år før gitt fylkesmannen en generell fullmakt til å granske stiftelser. De som dokumenterte misbruket i Eckbos Legater, håpa at Kåre Willoch ville ta dette tilsynsansvaret på alvor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer