Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kåre Willoch fortjener takk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WILLOCH: Når hyllesten av Kåre Willoch stilner, er tida inne for å se på ukjente sider ved samfunnsinnsatsen hans.

Eckbos Legater er 11 veldedige stiftelser med en formue på over 1,2 milliarder. Legatledelsen har i mange år gitt store pengesummer til seg sjøl.

Ett eksempel: I 2006 brukte legatstyret 4,8 millioner til ulike honorar for forretningsføreren. Han er sjøl den ene av tre styremedlemmer. Til gode formål delte de bare ut 4,1 millioner, mindre enn 0,5 % av formuen. Styret avsatte samme år 16,1 millioner til framtidig pensjon for forretningsføreren. Han skulle få 840000 kr årlig fra fylte 65 år.

Misbruk av stiftelser er ingen ny oppfinnelse. Flere av landets aller rikeste familier oppretta på 1900-tallet stiftelser for å slippe skatt og arveavgift. Det spesielle med Eckbos legater, er at misbruket har økt siste tiåret.

Kåre Willoch mottok det første, veldokumenterte kravet om gransking av Eckbos Legater ett år etter han i 1989 ble fylkesmann i Oslo og Akershus. Stortinget hadde noen år før gitt fylkesmannen en generell fullmakt til å granske stiftelser. De som dokumenterte misbruket i Eckbos Legater, håpa at Kåre Willoch ville ta dette tilsynsansvaret på alvor.

Han gjorde ikke det. Han avviste alle granskingskrav. Jeg har gjennomgått arkivboksene med Eckbo-dokumenter fra Willochs fylkesmannstid. De forteller at Kåre Willoch gjorde det motsatte av Stortingets pålegg. Han hindra gransking av de få personene i legatledelsen.

Lederen i legatstyret trakk seg i 1992. Også han leverte en detaljert begrunnelse til fylkesmannen og justisdepartementet, og sa at «beslutninger som er fattet og disposisjoner som er foretatt, kan ikke sies å reflektere et ønske om å forvalte på beste måte for legatene». Han hevda at styremedlemmene var mest opptatt av å konsolidere og ivareta sine egne posisjoner og stillinger.

Justisdepartementet påla fylkesmannen å følge opp den detaljerte rapporten fra den avgåtte styrelederen, uten at noe ble gjort.

I mai 1996 fikk fylkesmann Kåre Willoch et nytt brev fra den tidligere lederen av legatstyret. Han skrev blant anna at «under samtlige av de administrasjoner Eckbos Legater har hatt de siste 35 år har det foregått misbruk og underslag. Kun en del av disse er beskrevet i media.»

Kåre Willoch sendte brevet til legatstyret. Varsleren fikk aldri svar. Til offentligheten sa Willoch bare at det ikke var «grunnlag i Stiftelsesloven for å gripe inn mot Eckbos Legater». Med den lovtolkinga gikk han på tvers av lovens forarbeid.

Dokumentbunkene i fylkesmannens arkiv viser at Kåre Willoch hindra gransking av de som på 1990-tallet misbrukte Eckbos Legater for å berike seg sjøl. Derfor har misbruket fått lov til å fortsette. Ikke rart om de få som har nytt godt av dette, har vist en særskilt takknemlighet overfor Kåre Willoch.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!