Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Karen Blixen var rasist

Kenyansk avis mener forfatteren må ut av Afrika.

(Dagbladet.no): - Det er på tide kaste Karen Blixens infame minnesmerker ut av Afrika.

Slik var overskriften på en leder i den toneangivende kenyanske avisa East African Standard som har skapt debatt om den danske forfatteren som bodde i Kenya fra 1914 til 1931.

Flere skribenter mener Blixen har framstilt afrikanere som primitive og usiviliserte, skriver Politiken.

- Farlig utlending

Lederskribenten Dominic Odipo har ledet an i East African Standards kritikk av Blixen. Han vil døpe om bydelen i Kenyas hovedstad, Nairobi, som er oppkalt etter henne.

- Det er på tide vi begynner å dekonstruere Karen Blixen i alle hjørner av kontinentet vårt. Og det logiske stedet å begynne er å fjerne navnet hennes fra kartet over hovedstaden vår, skriver Odipo i avisa som har over en million lesere hver dag.

Han mener den danske baronessen skapte et bilde av afrikanerne som mentalt underutviklet.

- Hvis jeg skulle laget en liste over de mest farlige utlendingene som har satt fot på afrikansk jord, ville Karen Blixen vært helt oppe og kjempet om tittelen med folk som Henry Morton Stanley, fortsetter han.

BLIR KALT RASIST: Karen Blixen får gjennomgå i kenyanske aviser. Lederen i Karen Blixen Museet i Danmark mener den danske forfatteren feiltolkes. Foto: SKANNET FRA ORIGINAL I DAGBLADET
BLIR KALT RASIST: Karen Blixen får gjennomgå i kenyanske aviser. Lederen i Karen Blixen Museet i Danmark mener den danske forfatteren feiltolkes. Foto: SKANNET FRA ORIGINAL I DAGBLADET Vis mer

En annen av avisas lederskribenter anklager Blixen for å sette dyr høyere enn svarte mennesker.

Danskenes favoritt

- I «Den afrikanske farm» beskriver hun sin kokk som en trofast hund mens griser blir sammenliknet med en liten familie, skriver Barrack Muluka.

East African Standard har også brakt lesernes syn på saken. Flere støtter Odipos forslag om å forandre navnet på Karen-bydelen som er oppkalt etter forfatteren.

Karen Blixen utga «Den afrikanske farm» under pseudonymet Isak Dinesen i Danmark i 1937. Den ble danskenes favoritt blant Blixens bøker. Samme år kom den ut i London med tittelen «Out of Africa», og året etter i USA.

Også Sydney Pollacks film «Out of Africa» fra 1985 ble en hit.

Meryl Streep spiller Karen Blixen i en film som i Vesten har skapt et uslitelig bilde av Kenya, blant annet hjulpet av den dirrende kjærlighetshistorien mellom Blixen og Denys George Finch Hatton, spilt av Robert Redford.

- Feiltolkning

- Dette er uttrykk for en feiltolkning av den danske forfatterens verk, mener museumsdirektøren for Karen Blixen Museet i Danmark, Marianne Wirenfeldt-Asmussen.

- Man kan feillese Karen Blixen hvis man vil. Og det vil man, hvis man bruker Karen Blixen i en konflikt mellom svarte og hvite. Hvis man leser Karen Blixen i «Den Afrikanske Farm» korrekt, er ordene hennes ment som den største ros. Hun sier at vi i den vestlige verden ikke har forstått det å leve i pakt med naturen - i motsetning til afrikanerne og dyrene omkring dem, sier hun ifølge Politiken.

Også i Kenya får Blixen støtte, blant annet i et leserinnlegg som sto på trykk i East African Standard:

- Det kan godt være hun har brukt sammenlikninger med dyr for å beskrive noen av de «innfødte» som jobbet for henne. Men jeg tviler på at hun mente det på en nedsettende, rasistisk eller ærekrenkende måte, skriver en annen leser i East African Standard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling