Norsk rockhistorie: Junipher Greenes «Friendship» er blitt 50 år

Kåret til Norges beste

50 år etter at Junipher Greene debuterte med «Friendship» får du historien om mesterverket.

JUBILERER: Det er i disse dager 50 år siden Junipher Greene ga ut det grensesprengende albumet «Friendship». Fra venstre: Geir Bøhren, Freddy Dahl, Bent Åserud og Øyvind Vilbo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JUBILERER: Det er i disse dager 50 år siden Junipher Greene ga ut det grensesprengende albumet «Friendship». Fra venstre: Geir Bøhren, Freddy Dahl, Bent Åserud og Øyvind Vilbo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Du har kanskje ikke hørt albumet «Friendship» eller fått med deg at det er Junipher Greene som står bak. Men - ingen andre norske band har klart å sette så store spor etter seg på kortere tid. 14. oktober var det 50 år siden utgivelsen av det som i 2007 ble kåret til tidenes norske pop/rock-album.

«Orions belte»

Det fins band som har holdt på i både 50 og 60 år. Junipher Greene ble et kortvarig eventyr - men har gjennom jevnlige gjenforeningskonserter siden 2008 minnet oss på at de fins.

Vi møter bandet i studioet til to av medlemmene på Frysja. Historiene sitter løst, og «ordstyrer» Geir Bøhren (70) må flere ganger gripe inn og be om at de snakker om Junipher Greene og ikke «alle andre».

Han og Bent Åserud (71) er nok enda mer kjent for å stå bak musikken til over 30 filmer og 25 TV-serier. Du kan ikke ha unngått å høre Svalbard-temaet fra filmen «Orions belte» (1985) eller, om du er en forelder, «Jul i Blåfjell» (1999) og «Jul på Månetoppen» (2002). Begge deler er blitt teater. I tillegg er de begge vinimportører. Dagen før vårt møte landet Bøhren etter et lengre opphold i vinlandet Italia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer