Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kåret til svensk tv-konge

Svenske tv-seere stemte Fredrik Skavlan fram som årets beste mannlige programleder og kåret talkshowet til "Årets underholdningsprogram".

VINNER: Først tok han Norge. Når er Fredrik Skavlan også talkshowkonge i Sverige. Foto: Lars Eivin Bones.
VINNER: Først tok han Norge. Når er Fredrik Skavlan også talkshowkonge i Sverige. Foto: Lars Eivin Bones. Vis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): - Nå kunne Maria gjerne vært her. Det er ikke sikkert jeg hadde stått her i dag, hvis det ikke hadde vært for henne, sa en strålende fornøyd prisvinner etter at prisutdelingen var over.

Med kjæresten Maria Bonnevie hjemme i Norge, måtte han feire med sine venner i «Skavlan»-redaksjonen.

- Nå skal jeg drikke champagne på SVTs regning!

Blir svensk?
Den nykronede svenske talkshowkongen var så glad at han sa, med et smil, at han vurderer å bli svensk statsborger - og han sammenliknet seieren med å vinne Eurosong.

- Dette betyr at det blir litt vanskeligere å fortsette. For hvor skal vi ta det nå? Jeg kjenner et enormt press, men også stor takknemlighet overfor tv-seerne. Jeg har lyst til å gi dem noe enda bedre, sa Skavlan.

Han måtte innrømme at han ble mye gladere og mye mer rørt enn han trodde han skulle bli.

- Akkurat nå er det større å vinne Kristallen enn de norske tv-prisene, for dette prosjektet var så risikabelt. Det føles litt sånn mot alle odds, sa Skavlan.

Han konstaterte at svenske tv-seere ikke er så konservative som man kunne tro.

Gjestfrie
 - Jeg må takke de svenske tv-seerne som har vært så gjestrfrie og tatt i mot meg, sa Fredrik Skavlan da han først ble kåret til Sveriges beste mannlige programleder på tv.

- Det var en kjempedårlig ide å gjøre et svensk talkshow med en programleder som ikke snakker svensk, sa Skavlan da han tok i mot den prestisjetunge tv-prisen Kristallen fra den tidligere vinneren Sven Melander.

Han takket SVT for at de trodde på den kjempedårlige ideen, før han takket tv-seerne som stemte ham fram som vinner.

Fredrik Skavlan tok faktisk dobbeltseier i Stockholm i kveld: Talkshowet «Skavlan» ble også kåret til «Årets underholdningsprogram».

- Dette er for tidlig. Vi har bare gjort åtte program og det er meningen å fortsette, sa talkshowkongen da han tok i mot prisen.

Takketale
— Egentlig prøver jeg å ikke ha noen forventninger i det hele tatt. Jeg vil bare hygge meg, sa Fredrik Skavlan til Dagbladet før den svenske tv-prisen ble delt ut.

Han hadde ikke skrevet ned noen takketale på forhånd.

— Nei, jeg har ikke forberedt noen tale. Det er jo sånn at du skal bli overrasket hvis du vinner. Det tar seg ikke ut å ha en for god takketale, sa Skavlan.
 
Han kom tidlig til Stockholms storstue Globen. Mer enn to timer før showet gikk han opp den røde løperen og gjennom blitzregn fra både norsk og svensk presse.

Uten Maria
Skavlan kom alene. Kjæresten Maria Bonnevie var invitert, men kunne ikke komme.

— Hun sitter hjemme i Norge og ser showet på tv, sier han og forklarer at hun er opptatt med en filminnspilling.

Bonnevie er for tiden med i regissør Petter Næss? filmatisering av Lars Saabye Christensens roman «Maskeblomstfamilien».

Fredrik Skavlan er den første norske programlederen som er blitt nominert til den svenske tv-prisen Kristallen, som er Sveriges svar på den norske tv-prisen Gullruten.

To kategorier
Skavlan var nominert i to kategorier: «Årets underholdningsprogram», som er en jurynominert pris - og «Beste mannlige programleder», der kandidatene stemmes fram av tv-seerne.

—Da jeg ble nominert av tv-seerne, av folket, føltes det som å ha vunnet prisen. Så den er ferdig feiret, sa Skavlan før prisutdelingen.

—Jeg er virkelig stolt over å bli nominert til en sånn pris.

—Så om du ikke vinner?

—Jeg blir ikke skuffet om jeg ikke får prisen, men hvis jeg vinner så sier jeg noe helt annet, sa Fredrik Skavlan.

Videohilsen
Programleder for tv-showet, som ble direktesendt på SVT1 i kveld, var Richard Olsson. Han presenterte Fredrik Skavlan og de andre nominert til «Beste mannlige programleder» med å si at «her er fem herrer som har jobbet hardt i år».

Alle kandidatene kom med en videohilsen.

—Jeg skjemmes nesten litt her jeg står. Jeg har jo bare gjort åtte program i Sverige, var Skavlans hilsen til publikum og tv-seere.

Programmet «Skavlan» ble en enorm seersuksess i løpet av sine åtte uker på SVT1. Fra hele 800.000 seere i første program steg seertallene til imponerende 1,7 millioner seere i siste program.

I høst er han tilbake på NRK1 med historiens første samproduserte talkshow mellom NRK og Svensk Televisjon, med premiere 18. september. De første 12 programmene skal sendes fra Stockholm med en svensk redaksjon, og de neste 12 fra Oslo med en norsk redaksjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling