Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kari Birkeland

Kari Birkeland vil ikke ha lunsj. Hun har nettopp spist en stor og sein frokost hjemme i huset i Sandviken, og vil bare ha en kopp kaffe. Hun møter forberedt til noe hun egentlig ikke liker - å bli intervjuet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis det er noe jeg ikke har savnet, så er det dette her, sier Kari Birkeland.

Men nå er det altså i gang igjen. Kari er tilbake i TV2s nye nyhetssatsing, og hun skal intervjues. Hun sier at det er vel en del av jobben, men at denne jobben er ikke viktigere enn andre jobber.

- Jeg har ikke noe spesielt forhold til det å være på skjermen. Jeg ser svært sjelden sendinger hvor jeg har vært med selv, men hvis jeg gjør det, så skvetter jeg litt; med streng dressjakke og briller kjenner jeg nesten ikke meg selv igjen.

MEN HVEM ER KARI Birkeland? Det er åtte år siden hele Norge for første gang kunne se henne, da hun 5. september 1992 ledet TV2s aller første nyhetssending. Norges første riksdekkende kommersielle fjernsynskanal hadde premiere med åpningsshow i Grieghallen.

- Jeg var så nervøs at jeg husker ingen ting av det i dag, sier Kari.

I løpet av de åtte årene som har gått, har hun vært ankerkvinne, reporter, blitt mor for andre gang, og kjøpt hus med hage og høner i Sandviken.

- Når jeg ser tilbake på årene i TV2, har det gått utrolig fort. Da jeg fikk Andrea, var det veldig deilig å være hjemme et år. Og når jeg kom tilbake i jobb igjen, var det fint å være reporter igjen, sier Kari.

DATTEREN ANDREA gjorde også at hun fikk et annet perspektiv på tilværelsen. Hun ble født med en hjertefeil. Livet tok en ny vending.

- Etter at Andrea ble født og måtte opereres, fikk jeg en påminnelse om hva som er det viktigste i livet. Andrea er helt frisk i dag, men det har nok ført til at jeg de siste årene har sagt nei til en del ting på grunn av familien min.

- Og jeg tror ikke at jeg kunne ha vært sjef, jeg er ikke streng nok, smiler hun.

HUN BEGYNTE SOM frilanser i NRK Hordaland for ti år siden, blant annet som programleder i radioprogrammet «Middagsstunden». Hun var to år i NRK før hun dukket opp på TV2.

- I NRK var jeg som en potet, jeg ble brukt til alt.

Tilfeldighetene gjorde at hun ble journalist. Hun studerte spansk og sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, og hun reiste mye i studietida. Ved universitetet jobbet hun i studentradioen, og hun har hun bodd i Spania, nærmere bestemt Madrid og Malaga, for å finpusse mellomfaget i spansk. Journalistikk studerte hun ved Høgskulen i Volda.

- Studietida var fantastisk, og særlig nå som jeg har barn, ser jeg hvor utrolig viktig det var å reise noen år, sier Kari.

HUN FORTELLER at hun måtte overtales til å begynne som ankerkvinne igjen. Hun sa ja fordi det virket som en spennende og god idé å være to stykker i studio. Sammen med Nils Gunnar Lie er hun nå nyhetsanker annenhver uke. Og det er blitt mer ordnede arbeidsforhold i TV2 nå enn det kanskje var de første årene.

- Da vi startet opp, var det utrolig mye jobbing. I dag framstår TV2 som en helt annen og mer velorganisert bedrift enn for åtte år siden. Jeg husker da vi startet, jeg var en av de få som ikke flyttet til Bergen bare på grunn av TV2. Enkelte ofret seg fullstendig, det ble masse jobbing og veldig mye uteliv i den tida, minnes hun.

NÅ JOBBER HUN altså annenhver uke som anker, og i tillegg skal hun jobbe litt som reporter for «Magasinet».

Om sin makker Nils Gunnar Lie har hun bare gode ord å si.

- Å jobbe med Nils Gunnar er en gave. Vi har det veldig gøy sammen på jobb. Vi er ikke så selvhøytidelige, og jeg synes det nye opplegget fungerer veldig bra.

Hun fortsetter å fortelle om TV2, om at det er en omsorgsfull arbeidsplass, om at hun har mange venner i kanalen.

MED STØDIG østlandsmål skulle en ikke tro at Kari Birkeland har bodd i Bergen siden hun var 17. Hun vokste opp på Ljan i Oslo. Bare avbrutt av opphold i utlandet har hun altså bodd i Bergen over halve livet.

- Jeg kommer aldri til å føle meg helt som en bergenser, jeg har fortsatt moren min og to brødre i Oslo. Men jeg flytter nok aldri tilbake til Oslo. Da jeg kom hit som 17-åring, syntes jeg det var grusomt. Men studietida her var flott. Jeg ville aldri ha studert i Oslo, det virker altfor upersonlig. Dessuten er Bergen en fantastisk vakker by, sier hun og ler når hun også forteller om barna:

- De snakker jo kav bergensk.

- Hva synes de om at mamma er så mye på TV?

- De er veldig lite interessert.

SØNNEN MIN er mest interessert i Davy Wathne og Frithjof Wilborn, og datteren min er for ung. Og det er klart at når for eksempel «Magasinet» har gått samtidig som «Midt i Smørøyet», sier det seg selv at de ikke har sett mamma så mye på tv i det siste.

- Kommer du til å jobbe med tv om ti år?

- Jeg vet ikke jeg, vet man hva man gjør om ti år? Nei, innimellom får jeg litt naive drømmer om å gjøre noe helt annet. For eksempel å jobbe i bokhandel eller noe sånt. Men jeg er vel kanskje ikke på tv, kanskje jeg har blitt for gammel?