Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kari Bremnes om skuespiller­debuten: - Er en one-night stand

Da Kari Bremnes (60) ble tilbudt hovedrollen i den norske storfilmen «Kings Bay», bestemte hun seg for å la lysten - ikke frykten - styre. 

TROMSØPREMIERE: Om lag halvparten av «Kings Bay»  er spilt inn i Tromsø, som dermed ble byen valgt for festpremieren tidligere denne uka. - Jeg håper folk blir nysgjerrige og går på kino for å se denne filmen, sier skuespillerdebutant Kari Bremnes om filmen. Foto: Ingun A. Mæhlum 
TROMSØPREMIERE: Om lag halvparten av «Kings Bay»  er spilt inn i Tromsø, som dermed ble byen valgt for festpremieren tidligere denne uka. - Jeg håper folk blir nysgjerrige og går på kino for å se denne filmen, sier skuespillerdebutant Kari Bremnes om filmen. Foto: Ingun A. Mæhlum  Vis mer

- Jeg var sikker på at det var en fleip!

Kari Bremnes ler fremdeles når hun tenker tilbake på da produsent John Martin Jacobsen ringte - rett etter turnéavslutning og midt i flyplasskaos på Gardermoen - og spurte om hun kunne tenke seg hovedrollen i en ny, norsk spillefilm.

- Jeg - i en film!? Men selv om henvendelsen kom som julekvelden på kjerringa, så klarte han å selge inn rollen som denne tilsjaskete, tilårskomne journalisten så godt at jeg lot meg overtale til å lese manuset.

Spilt inn i Tromsø

Produsent Jacobsen og regissør Stig Svendsen fikk det som de ville; Kari Bremnes takket ja til hovedrollen som Harrieth Hansen.

Opptakene ble gjort over en periode på 27 dager tidlig i 2016. Om lag halvparten er spilt inn på FilmCamp i Målselv, mens den andre halvparten er gjort i Tromsø. Dermed var også Tromsø det naturlige valg av by for onsdagens festpremiere på filmen.

- Jeg måtte spørre meg selv hvorfor jeg ikke skulle kunne si ja til dette. Hvor mange muligheter for å oppleve noe helt annet får vi her i livet? Istedet for å tenkte på fallhøyde og risiko og alt som kan gå galt, så kan du velge å drite i det, ta imot en mulighet og la lysten styre - ikke frykten.

Som gravejournalist i avisa Nordlys kommer Harrieth Hansen på sporet av nye opplysninger om Kings Bay-ulykken i Ny-Ålesund på Svalbard i 1962. En virkelig hendelse, hvor Stig Svendsen har spunnet videre på det faktum at årsaken til eksplosjonen, hvor 21 norske gruvearbeidere omkom, fremdeles er uklar. Den vanligste forklaringen har vært at konsentrasjonen av metangass var for høy. I filmen blir vi imidlertid presentert for en del alternative sannheter - med storpolitikk, ressursforvaltning og overvåkning som stikkord.

- Jeg har veldig sans for karakteren jeg spiller. Ei no-bullshit-dame, som er veldig engasjert i det hun holder på med. Det er kult å få lov å spille en slik journalist og kvinneskikkelse.

- Kan du kjenne deg igjen i Harrieth Hansen?

- Jeg identifiserer meg med det at hun blir veldig opptatt av en sak, og at hun ikke gir seg før hun har kommet så langt som hun kan. Det er en kompromissløshet som jeg liker, og som jeg også kan se i igjen i meg selv. I hvert fall enkelte dager.

Erfaring som journalist

Selv om «Kings Bay» er Bremnes sin skuespillerdebut, er hun slett ikke ny i rollen som journalist. Fra midten av åttitallet var hun i flere år reporter i Nationen, Aftenposten og i Nye-Troms Avis.

- For meg var det en viss trygghet i det at jeg hadde en ide om hva yrket innebærer. Men likevel må jeg jo si at jeg kastet meg ut på dypt vann. Når jeg står på scenen som artist har jeg kontrollen over både virkemidler og dramaturgi, men her er jeg bare ett av leddene i en svær produksjon, sier Bremnes.

- Har det gitt mersmak?

- Vel, jeg tror ikke det blir så mange flere filmroller på meg. Dette er mer som en one-night stand - som jeg liker veldig godt, ler hun.

Regissør Svendsen er full av lovord om Bremnes sin innsats i filmen.

- Da hennes navn kom opp, innså jeg umiddelbart at dette kunne være rett dame til rollen. Og etter prøvespillingen var jeg ikke i tvil. Det har virkelig vært fantastisk å jobbe med Kari.

STOLT TRIO: Produsent John Martin Jacobsen (t.v) og regissør Stig Svendsen er full av lovord om Kari Bremnes´innsats i filmen.  Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
STOLT TRIO: Produsent John Martin Jacobsen (t.v) og regissør Stig Svendsen er full av lovord om Kari Bremnes´innsats i filmen.  Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer

Album og turné til høsten

Etter at premierefestene er over og champagneglassene er tomme, vil Kari Bremnes fortsette arbeidet med et album som skal slippes til høsten.

- Jeg skal også ut på en omfattende turne med dette materialet, sier Bremnes.

Like før jul fylte hun 60 år. Hun har slett ikke tenkt å slakke ned på tempoet av den grunn.

- Jeg er veldig glad for at jeg har fått lov å bli 60. Jeg kjenner folk som ikke ble det. Alderen skal man ta med fatning og verdighet. Samtidig synes jeg livet blir mer og mer brutalt med årene - du må venne deg til å miste folk, til å takle sykdom og til at ikke alt er som før. Det er prisen for å få en del år til livet.

Bremnes påpeker imidlertid at hun aldri har vært noen stor fan av å ha det så lett.

- Jeg liker ting det er kamp i, hvor du må prøves litt på utholdenhet og vilje. For meg er det ikke noe mål å sitte i Provence og drikke vin fra klokka elleve på formiddagen. Er det liksom det som er det gode liv? For meg ville det vært en sant mareritt!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling