SKRIVER BOK: Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, jobbet aktivt for å få sønnen løslatt de åtte årene han satt fengslet i Kongo. FOTO: John T. Pedersen / Dagbladet
SKRIVER BOK: Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, jobbet aktivt for å få sønnen løslatt de åtte årene han satt fengslet i Kongo. FOTO: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Kari Hilde French skriver bok om Kongo-saken

Kari Hilde French, moren til Joshua French, forteller historien om tiden sønnen satt fengslet i Kongo.

(Dagbladet): Kari Hilde French skriver om hele Kongo-saken, fra Joshua French og Tjostolv Moland ble arrestert i 2009, til sønnen ble løslatt 17. mai i år.

Hun var selv i Kongo i store deler av denne perioden, og jobbet aktivt med å få sønnen hjem til Norge. Joshua French ble satt fri etter åtte år i kongolesiske fengsler, og kom til Norge 17. mai i år. Han ble transportert ut av Kongo med eget fly.

Nå forteller hun for første gang hvordan disse årene har vært for henne og familien, skriver Aschehoug i en pressemelding. Boka gis ut i november.

Skriver fortsatt

Mona Ek, kommunikasjonsansvarlig i Aschehoug, sier til Dagbladet at boken fortsatt ikke er helt ferdig.

- Hun holder fortsatt på å skrive boka, sier Ek.

Hvor lenge arbeidet med boka har pågått ønsker hun ikke å si noe om. Hun vil heller ikke si noe mer om innholdet i boka.

- Det er en viktig historie, men jeg tenker at vi ikke skal kommentere noe mer enn det. Vi kommenterer ikke bøker som ikke foreligger ennå, sier Ek.

Bokspørsmål rett etter landing

Etter at French ble løslatt, ville forlagene smi mens jernet var varmt.

- Joshua French hadde knapt landet før forlagssjefene sto klare og ville ha bokavtale. Det ville vært respektløst og upassende av oss å drive med aktiv markedsføring like etter løslatelsen sa Hans Marius Graasvold, advokaten til Joshua French, til Dagbladet 21. mai.

- At det skal komme en bok med Joshua French til jul, tviler jeg sterkt på, sa han den gangen.

Han la til at det viktigste var helsetilstanden til French.

- Turte nesten ikke tro det

Da det ble kjent at Joshua French var løslatt og hadde kommet til Norge, uttalte advokat Graasvold at moren var forferdelig glad.

- Hun turte nesten ikke tro på det, selv etter at han er hjemme. Hun er enormt lettet og det er en del å fordøye for henne og familien nå.

Kari Hilde French har jobbet for å få utlevert sønnen i åtte år, og hadde ifølge advokaten hatt en svært avgjørende rolle for at sønnen nå er fri. Spesielt gjennom å «følge opp religiøse ledere og kirkenettverk».

- Gjennom år har det vært jobbet med veldig langsiktige perspektiver. Nå er det helt kortsiktige perspektiver som gjelder: Å få Joshua til å komme seg, sier Graasvold.

- Gleden er ubeskrivelig

17. mai publiserte Kari Hilde French, et innlegg på sin blogg, hvor hun beskrev gleden over å endelig ha fått sønnen hjem fra Kongo etter åtte år.

Blogginnlegget er signert Kari Hilde French, og Joshua Frenchs søster Hannah French.

- Takk til vår kjære sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhet. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig, skriver de.