Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kari Jaquesson skremmer fremtidige feminister fra debatten

«Har du trampet i klaveret, stå da for guds skyld stille», er det et gammelt ordtak som sier. Det har åpenbart ikke Kari Jaquesson fått med seg.

NACHSPIELDISKUSJON: Jaquessons opptreden minner mer om en opphetet diskusjon på et fuktig nachspiel enn en seriøs politisk debatt på et åpent parolemøte, skriver Trine Skei Grande. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
NACHSPIELDISKUSJON: Jaquessons opptreden minner mer om en opphetet diskusjon på et fuktig nachspiel enn en seriøs politisk debatt på et åpent parolemøte, skriver Trine Skei Grande. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Meninger

Det har blitt mye oppstyr rundt Jaquessons uttalelser på 8. mars-parolemøtet i Oslo forrige uke. Hun har beklaget at hun kom med svært nedsettende og grove uttalelser rettet mot en 17-åring i Oslo Unge Venstre, men ser tydeligvis ingen problemer med å møte politisk uenighet med hets og utskjelling dersom mottageren er over myndighetsalder.

Jaquessons opptreden minner mer om en opphetet diskusjon på et fuktig nachspiel enn en seriøs politisk debatt på et åpent parolemøte. Jeg er glad for den støtten mine medlemmer og tillitsvalgte har fått, og er stolt av både Venstrekvinnelaget, Unge Venstre og Liberale studenter for at de engasjerer seg i likestilling og kampen mot vold og utnyttelse av kvinner.

Venstre og Venstrekvinnelaget er uenige om sexkjøpsloven. Venstre vil oppheve den, Venstrekvinnelaget vil beholde den. Men vårt utgangspunkt er det samme: Hvordan ivaretar vi mennesker i en svært vanskelig situasjon på en best mulig måte? Å omtale Venstres politikk for prostituerte som «fri flyt av sexsalg» er så langt fra sannheten at det fratar Jaquesson ethvert krav på å bli behandlet som en seriøs samfunnsdebattant.

Foreløpige evalueringer av sexkjøpsloven viser at den har ført til mer vold mot prostituerte kvinner i Norge. Det kan blant annet skyldes at kvinnene dette gjelder på grunn av loven oppfatter politiet som en motstander, i stedet for en del av et hjelpeapparat. Dersom en lov som er ment å beskytte en utsatt gruppe fører til verre forhold for denne gruppen, er det noe galt med loven.

Vi er åpne for å diskutere alternativer til å oppheve sexkjøpsloven i sin helhet, og erkjenner at det også finnes gode argumenter for å kriminalisere kjøp av sex. Men det viktigste kan ikke være at det skal være mindre synlig prostitusjon på Karl Johan. Dersom prostitusjon blir mindre synlig i bybildet, men det samtidig blir farligere å være prostituert, har vi laget en lov som ikke beskytter de den er ment og beskytte, men gjør det litt enklere for oss andre å glemme hele problemstillingen. Det er en dårlig løsning på et svært komplekst problem.  

I Jaquessons feminisme er dessverre ikke slike nyanser tillatt. En feminist som ikke er 100 prosent enig med kvinnegruppa Ottar i absolutt alle spørsmål, er ifølge Jaquesson en falsk feminist. Hvordan tror Jaquesson at det oppleves for en ung, samfunnsengasjert person som vil delta i en debatt om likestilling og feminisme, når debatten føres med så harde fronter som hun legger opp til? Tror Jaquesson virkelig at hennes bidrag vil gjøre det lettere for unge mennesker å engasjere seg i temaer de er opptatt av? Det tror ikke jeg.

I stedet for å møte 17-åringer, 21-åringer og 24-åringer som er engasjert i likestilling med trakasserende uttalelser fordi de har andre politiske svar enn ytterste venstre foretrekker, burde norske feminister juble over at det kommer nye stemmer til, både fra ungdommen, og fra den andre siden av den politiske midtstreken. Det er stemmer vi trenger for å videreutvikle feminismen og skape mer likestilling i fremtiden.