Karikaturene av USA lever

Amerikanere blir latterliggjort fordi den europeiske eliten anser sosialdemokratiet som truet av suksessen til USA, hvor fokuset er på individets rettigheter. Konformitet er et europeisk fenomen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I SIN DEBATTARTIKKEL

om «USA-imperiet» skriver Johan Galtung at «noe fundamentalt er galt» (Dagbladet 25.7.). Ja, noe er galt med Galtung - hans antiamerikanisme, som er svært utbredt i Vest-Europa.

Riktignok begår han ikke den samme formen for moralsk relativisme vi så under Irak-krigen i en reklame for Dagsavisen: «Det er ikke lett å vite hvem man skal tro på i denne verden av bushmenn and saddamister, hvor sannheten er til salgs og venner knapt er til å skille fra fiender.» Nei, Galtung gjør det et hakk bedre ved å sammenligne «splinter hos noen maoister» med «bjelken» i øyet på de som liker USA.

GALTUNG SAMMENLIGNER

USA med Nazi-Tyskland og Sovjetunionen. USA har tross alt «angrepet tre land» siden 1999 for å «utvide imperiet». Galtung ser tydeligvis ikke noen forskjell mellom en krig som frigjør et folk fra en tyrann og en krig som setter et fritt folk under en tyrann. (Han er riktignok fredsprofessor, ikke frihetsprofessor.) Det mest komiske i hans artikkel er at etter å ha sidestilt USA med historiens verste diktaturer, advarer han mot «antiamerikanisme»! Han avskyr ikke amerikanere, bare deres onde system: «'Antiamerikanisme' er en floskel for encellete hjerner.» Nei: I dagens Europa er antiamerikanisme en kronisk betennelse av encellete hjerner. Galtungs innlegg er bare et symptom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer