KOMMENTARER

Karikaturveteranene

Du trenger ikke være enig med Vebjørn Selbekk og Flemming Rose i alt for å gratulere dem med Fritt Ords honnør.

HELVETE LØS:  Vebjørn Selbekk, daværende redaktør i Magazinet, trykket faksimile av karikaturtegningene Flemming Rose hadde satt på trykk i Jyllands-Posten i 2005. Foto: Scanpix
HELVETE LØS: Vebjørn Selbekk, daværende redaktør i Magazinet, trykket faksimile av karikaturtegningene Flemming Rose hadde satt på trykk i Jyllands-Posten i 2005. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Hear the truth whoever speaks it» er et berømt sitat fra den jødiske filosofen Moses Maimonides, og henger på en av bygningene tilknyttet det jødiske museet i Berlin.

Jeg festet meg ved det da jeg besøkte museet nylig, og det føles nyttig å trekke det fram når jeg gir støtte til kristenkonservative Vebjørn Selbekk og utenriksredaktør Flemming Rose i Jyllands-Posten - avisa som for kort tid siden på lederplass advarte mot faren for borgerkrig i Sverige.

Du trenger ikke være enig med dem i ett og alt for å se at deres innsats for ytringsfrihet de siste ti årene har vært formidabel. Derfor er også Fritt Ords honnør vel fortjent.

Begge to er som veteraner å regne i karikaturdebatten. Rose var den intellektuelle tilretteleggeren, mens Selbekk nok kanskje har snublet litt mer inn i rollen som ytringsfrihetens fanebærer. Under karikaturstriden i 2005 sa han til fagbladet Journalisten at han ikke ville trykket karikaturer som støter kristne, noe han senere har angret på. Heldigvis for ham hadde han faktisk allerede før, i 2005, trykket en slik tegning. Av Jesus i en homoerotisk setting. Det må være lov å ha flaks, og ikke minst lære av sine feil, også for de prinsipielt anlagte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer