Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De nominerte til Rivertonprisen

Karin Fossum kan få sin tredje Rivertonpris

Hun er nominert for «Hviskeren».

NOMINERT: Karin Fossum er blant de nominerte til årets Rivertonpris som deles ut 30. mars. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
NOMINERT: Karin Fossum er blant de nominerte til årets Rivertonpris som deles ut 30. mars. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Fire av de fem som er nominert til årets Rivertonpris har fått prisen tidligere. Blant de nominerte er Karin Fossum, som kan vinne sin tredje gyldne revolver.

Fossum er nominert for «Hviskeren». Hun fikk Rivertonprisen første gang allerede i 1996 for «Se deg tilbake».. Sin andre pris fikk hun for «Helvetsilden» i 2014.

De fire andre nominerte i år er Torkil Damhaug for «En femte årstid», Unni Lindell for «Jeg vet hvor du bor», Chris Tvedt for «Den som forvolder en annens død» og Bjørn Olav Nordahl for «Dødvinkel».

Av de fem nominerte, er det bare Nordahl som ikke har fått prisen tidligere. Han er gravejournalist med bakgrunn i blant annet Dagens Næringsliv. Boka han er nominert for, er hans tredje om to gravejournalister i en finansavis.

- «Dødvinkel» er en hyllest til den klassiske gravejournalistikken, med brodd mot menneskesmuglere og finansakrobater, en meget internasjonal thriller med solid lokal forankring i Drammen og Strømsgodset, skriver Riverton-juryen om boka.

37 bøker vurdert

Juryleder Hans H. Skei sier at 37 krimbøker er vurdert. Det er noe færre enn de siste årene.

– I årene 2009 til 2016 kom det i gjennomsnitt ut 44 krimbøker i året, sier Skei.

Han sier at av de 37 vurderte bøkene, er 28 skrevet av rutinerte forfattere.

– Slik krimåret ser ut, måtte det bli mange kjente navn på årets shortlist, sa Skei da han offentliggjorde nominasjonene under den store krimfestivalen som nå pågår i Oslo.

Skei er tidligere president i Rivertonklubben, og oppsummerte krimåret 2016 slik:

– Av de 37 krimbøkene i 2016 var 29 skrevet av mannlige forfattere, åtte av kvinner. Det er omtrent som snittet de siste sju årene. Ni av bøkene er skrevet av debutanter. De fleste av dem har skrevet i andre sjangere før. I 22 av bøkene opptrer velkjente etterforskere, sa Skei.

Årets beste

Rivertonprisen Den gyldne revolver ble første gang delt ut i 1972. Den deles ut årlig til forfatteren av årets beste norske kriminallitterære arbeid.

Prisen deles ut av en jury nedsatt av Rivertonklubbens styre. I årets jury sitter foruten Hans H. Skei (leder), forfatter Trude Teige og bokanmelder Ola Hegdal.

Årets pris deles ut i Litteraturhuset i Oslo 30. mars.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media