FIKK NY REVOLVER: Karin Fossum har fått enda en gyllen revolver å sette på peishylla.
Foto: Lars Eivind Bones
FIKK NY REVOLVER: Karin Fossum har fått enda en gyllen revolver å sette på peishylla. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Karin Fossum vant Rivertonprisen for andre gang

Nå har hun to gyldne revolvere.

(Dagbladet:) Rivertonprisen for fjorårets beste krimroman går til Karin Fossum og romanen «Helvetesilden». Det ble kjent i dag, da prisen ble utdelt på Litteraturhuset i Oslo.

- Dette så jeg ikke komme. Kanskje fordi jeg de siste månedene har vært veldig opptatt av arbeidet med en ny diktsamling som jeg håper å få ferdig i løpet av våren, sa Fossum i sin takketale.

- Et dødelig våpen
Rivertonprisen, også kalt «den gyldne revolver» på grunn av pristrofeet, går til fjorårets beste krimlitterære verk, og det er andre gang Karin Fossum får prisen. Forrige gang var så tidlig som i 1996, da hun vant med «Se deg ikke tilbake».

- Det er akkurat like morsomt å få prisen denne gangen, som den forrige, sier Fossum til Dagbladet.

Når hun ikke har fått prisen siden, til tross for mange utgivelser, er det blant annet prisen fram til 2001 bare kunne gå til en forfatter som ikke hadde fått den tidligere. Etter at regelen ble endret, har både Gunnar Staalesen og Jon Michelet også fått den for andre gang.

- Jeg er sikker på at alle som har fått den gyldne revolver får et nært forhold til den, for den skiller seg fra alle andre priser. Det er et dødelig våpen. Min ligger på et lite bord i stua, og hver gang jeg har folk på besøk, må de bort og klå på den. De klemmer litt på den og titter på den, før de trekker av. Nøyaktig det samme skjer når det kommer småunger på besøk, bortsett fra én ting: De spør om lov først, sa Karin Fossum i takketalen.

Første kvinne på 15 år
Det er første gang på 15 år at en kvinnelig forfatter får den gjeve prisen. Forrige gang var da Unni Lindell fikk prisen i 1999.

Hele tre av årets fem nominerte bøker er skrevet av kvinner.

- Jeg ble så forskrekket da jeg hørte at det er 15 år siden sist, det ante jeg ikke. Men jeg vil tro at det er en tilfeldighet, og at juryen konsentrerer seg om det de synes er den beste boka, sier Fossum til Dagbladet.

Selv gleder hun seg til å ta en liten pause fra alt oppstyret som følger med krimlanseringer, når hun skal utgi sin nye diktsamling til høsten.

- Det skal bli godt å få litt fred fra en sjanger som det er veldig mye mas rundt. Jeg har utgitt diktsamlinger før og vet av erfaring at de forbigås i stillhet, og det kan også være deilig, sier hun.

Fossum-kjennere kan nok likevel kjenne igjen krimforfatteren i diktene.

- Jeg kan si såpass som at de er kølsvarte og ganske dystre. De handler mye om døden og forgjengeligheten og sånne ting. Det er en tematikk som jeg har med meg, uansett hva jeg skriver.

Usunne mor og sønn-forhold
Årets Riverton-vinnende roman handler om en liten gutt og moren hans som blir funnet drept i en campingvogn. Boka kretser blant annet rundt usunne mor og sønn-forhold: To alenemødre bor sammen med hver sin sønn, og strever med å få endene til å møtes.

- Begge strever økonomisk i hverdagen, den ene er hjelpepleier og den andre er uføretrygdet. Begge er sviktet av menn, og begge har sønner som er krevende, sa Fossum til Dagbladet i fjor, og la til:

- Det er vel sånn at vi som skriver, ofte skriver om noe vi vet noe om. Jeg har vært hjemmehjelper og har levd alene med to barn, med dårlig økonomi, i mange år. Og jeg er blitt sviktet.

Gard Sveen fikk prisen i fjor
Karin Fossum var nominert til årets Rivertonpris sammen med Asbjørn Jaklin for «Rød sone», Merete Junker for «Venuspassasjen», Marit Reiersgård for «Jenta uten hjerte», og Gunnar Staalesen for «Ingen er så trygg i fare».

I fjor var det Gard Sveen som fikk Rivertonprisen, for boka «Den siste pilegrimen».