Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pressefrihet

Kåring av verdens verstinger

Pressefolk står lavt i kurs for tida. Politikere foretrekker å skyte på pianisten.

DENG LØS: En nyåpnet utstilling i Los Angeles inviterer tilskuerne til å slå fra seg mot ufyselige politikere. Kunstverket har tittelen «Venstre eller høyre».
DENG LØS: En nyåpnet utstilling i Los Angeles inviterer tilskuerne til å slå fra seg mot ufyselige politikere. Kunstverket har tittelen «Venstre eller høyre». Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump varslet på nyåret at han skal dele ut mediepriser til de verste «fake news»-organene. Kåringen skal angivelig finne sted 17. januar. Tror vi at CNN, The New York Times og The Washington Post tripper i nervøs spenning?

Men Trumps idé er verd mer enn et skuldertrekk. Det er viktigere å snu problemstillingen på hodet og rette søkelyset mot de politikerne som i økende grad truer ytringsfriheten. Mange av dem har mer brutale redskaper enn PC, penn og papir til disposisjon. Det er snakk om sensur, trusler, frihetsberøvelse og drap.

Den verdensomspennende medieorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) har svart på Trumps varslede prisutdeling med en motkåring. Verstingene er, i beste Oscar- og Emmy-tradisjoner, nominert i spesifiserte kategorier.

Den mest tynnhudete: Og prisen går til ... Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Juryen tar utgangspunkt i en opptelling fra avisa Cumhuriyet som har konstatert at i løpet av 2016 behandlet det tyrkiske rettsapparatet 46193 saker om «fornærmelser mot presidenten» eller «fornærmelser mot den tyrkiske nasjonen, republikken Tyrkia, parlamentet, regjeringen eller rettssystemet». På andreplassen, altså «the runner-up», troner Donald Trump og hans mer enn 1000 Twittermeldinger siden 2015 der han omtaler medier og pressefolk som «patetiske», «mislykkede», «søppel» osv.

Den mest opprørende bruk av terrorlover mot medier: Og prisen går til ... Recep Tayyip Erdogan igjen. Han er den i verden som fengsler flest journalister; i desember i fjor satt minst 73 bak lås og slå. De aller fleste av dem for å tilhøre, hjelpe eller drive propaganda for en påstått terrororganisasjon. Andreprisen går til Egypts president Abdel Fattah el-Sisi. I desember satt 20 egyptiske pressefolk i fengsel; 18 av dem anklaget for å ha oppfordret til terror eller tilhørt forbudte organisasjoner.

Det strammeste grepet på pressen: Vinneren er Kinas president Xi Jinping. 41 mediefolk satt i fengsel i fjor. Kina dyrker kombinasjonen av tradisjonell mediesensur, internett-kontroll, kontroll over ansettelser, begrenset bevegelsesfrihet, trakassering og press mot teknologibedrifter. Andreplassen går til Russlands Vladimir Putin som mer eller mindre har stengt alt som finnes av uavhengige medier i landet og dessuten kopierer Kinas nettkontroll.

Det største tilbakeslaget mot pressefrihet: Myanmars leder Aung San Suu Kyi. Akkurat nå står to Reuters-journalister for retten i en sak med strafferamme 14 år for å ha forsøkt å avdekke overgrep mot rohingya-minoriteten i landet. Andreplassen er gått til Polens president Andrzej Duda.

Æresprisen for å ha undergravd global pressefrihet går, ifølge CPJ, til ... Donald Trump. Fordi han har framstått som et lysende forbilde for resten av tyrannene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!