HVER SIN LÅT: Lillebjørn Nilsen og datteren Siri Nilsen er nominert med henholdsvis «Stilleste gutt på sovesal 1» (1979) og «Stille vann» (2011). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
HVER SIN LÅT: Lillebjørn Nilsen og datteren Siri Nilsen er nominert med henholdsvis «Stilleste gutt på sovesal 1» (1979) og «Stille vann» (2011). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / DagbladetVis mer

Kåring: Hvem har skrevet landets beste sangtekst?

30 låter er nominert, resten er opp til deg.

Du er nå på kortadressen db.no/sangtekst. Vises ikke boksen hvor du skal avgi din stemme i denne saken? Da oppfordrer vi deg til å forsøke en annen nettleser, for eksempel Chrome.

(Dagbladet): Dagbladet og Bjørnsonfestivalen kårer Norges beste sangtekst skrevet etter 1945.

- Hovedtanken med denne kåringen er å løfte nivået på samtalen rundt norske sangtekster, sier kunstnerisk rådgiver for litteraturfestivalen Bjørnsonfestivalen, og juryleder, Arne Borge, til Dagbladet.

- Det er vår mest populære litterære sjanger, men samtidig er den også gjenstand for minst offentlig kritikk. Det står ofte altfor lite om teksten i en plateanmeldelse.

Juryen som har valgt ut de 30 finalistene består av artist og låtskriver, Frida Ånnevik, professor i litteraturvitenskap, Gisle Selnes, og kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten.

Vurderer kvalitet

Foruten høy kunstneriskt tekstkvalitet er hovedkriteriet at sangen skal være på norsk, og være skrevet for og synges, noe som eksempelvis utelukker tonesatte dikt.

- Popularitet er heller ikke et kriterium. Vi vurderer bare tekstkvalitet, basert på originalitet, musikalitet og klang og rytme. Språk og billedbruk er også viktig, det at teksten åpner tankerekker og lar lytteren ta del i tolkningen, sier Borge og fortsetter:

- Alle sangene innfrir selvfølgelig ikke på alt. Noen er hardtslående, direkte og sterkt politiske, uten det store fortolkningsrommet, men da må den ha intensitet. Det er et subjektivt kriterium, men man kommer ikke utenom teksten som får det til å dirre i kroppen.

Bare seks kvinner

- Hvorfor er det så få kvinner på lista?

- Her har juryen anstrengt seg for å finne kandidater som er gode nok. Selv om vi tenker representasjon med tanke på tid, kjønn og geografi, så er det kvaliteten som er det viktigste. Fire av de fem kvinnene er imidlertid fra 2011 eller seinere, så lager vi en ny liste om 70 år, ser det langt mer lovende ut, sier Borge.

Jurylederen er forberedt på debatt og engasjement. Dagbladets kulturkommentator, Tom Stalsberg, er kritisk til at blant annet Åge Aleksandersens «Levva livet» og rapperen OnklPs «Styggen på ryggen» er utelatt.

- Dette er en stor utfordring når vi åpner for alle sjangre. Vi må tørre å mene, og så vil det alltid være noen sanger man vil savne, sier Borge.

- Oppdag skattene

Vinneren kåres fredag 8. september under Bjørnsonfestivalen i Molde. Fram til 13. august kan du stemme på din favoritt.

- Nå har vi gjort vårt, og kvalitetssikret lista. Nå gjenstår det å se hvem som mobiliserer flest stemmer Vi oppfordrer folket til å bruke anledningen til være litt historiske. Oppdag skattene fra 50- og 60-tallet, oppfordrer jurylederen.