Kåring: Hvem har skrevet landets beste sangtekst?

30 låter er nominert, resten er opp til deg.

HVER SIN LÅT: Lillebjørn Nilsen og datteren Siri Nilsen er nominert med henholdsvis «Stilleste gutt på sovesal 1» (1979) og «Stille vann» (2011). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
HVER SIN LÅT: Lillebjørn Nilsen og datteren Siri Nilsen er nominert med henholdsvis «Stilleste gutt på sovesal 1» (1979) og «Stille vann» (2011). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du er nå på kortadressen db.no/sangtekst. Vises ikke boksen hvor du skal avgi din stemme i denne saken? Da oppfordrer vi deg til å forsøke en annen nettleser, for eksempel Chrome.

(Dagbladet): Dagbladet og Bjørnsonfestivalen kårer Norges beste sangtekst skrevet etter 1945.

- Hovedtanken med denne kåringen er å løfte nivået på samtalen rundt norske sangtekster, sier kunstnerisk rådgiver for litteraturfestivalen Bjørnsonfestivalen, og juryleder, Arne Borge, til Dagbladet.

- Det er vår mest populære litterære sjanger, men samtidig er den også gjenstand for minst offentlig kritikk. Det står ofte altfor lite om teksten i en plateanmeldelse.

Juryen som har valgt ut de 30 finalistene består av artist og låtskriver, Frida Ånnevik, professor i litteraturvitenskap, Gisle Selnes, og kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten.

Vurderer kvalitet

Foruten høy kunstneriskt tekstkvalitet er hovedkriteriet at sangen skal være på norsk, og være skrevet for og synges, noe som eksempelvis utelukker tonesatte dikt.

- Popularitet er heller ikke et kriterium. Vi vurderer bare tekstkvalitet, basert på originalitet, musikalitet og klang og rytme. Språk og billedbruk er også viktig, det at teksten åpner tankerekker og lar lytteren ta del i tolkningen, sier Borge og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer