Karius og Baktus på tokt

De to hardtslående karene legger ut på norgesturné med Riksteatret.

(Dagbladet.no): Det var en gang en gutt, og det var Jens. Han hadde tenner i munnen sin, og det har vi jo alle. Men i en av tennene sine hadde Jens et hull, og der bodde to små fyrer som hette Karius og Baktus. Det var noen merkelige navn, syns du kanskje, men så var det også noen ganske merkelige fyrer. De var så bitte små at man ikke kunne se dem uten gjennom et kraftig forstørrelsesglass. Den ene var svarthåret og den andre var rødhåret, og begge levde av sånt som var søtt og godt, og det fikk de nok av. De trallet og sang, og når de ikke sov, og ikke spiste, så hakket og banket de i tanna for å gjøre huset stort og fint og romslig.

Thorbjørn Egners «Karius og Baktus» ble første gang utgitt av Cappelen forlag i 1949. Historien om de to flittige tanntrollene som har tatt bolig i munnen til Jens, har preget generasjoner og deres forhold til tannhygiene.

Boka ble også filmatisert av Ivo Caprino, og er oversatt til flere språk.

Nå kan nok en ny generasjon bli kjent med Torbjørn Egners klassiker, når Riksteatret legger ut på turné med nærmere 50 stoppesteder rundt om i landet.

Arne Lindtner Næss har regien, og i rollene er Christine Stoesen, Linda Tørklep og Ingolf Karienen.

Premieren er i Vadsø 5. februar, og siste forestilling er etter planen 15. mai i Nydalen i Oslo.

KARIUS OG BAKTUS: Hentet fra barneteaterforestillingen i Frognerparken i 2001, med Linn Olsen i rollen som Karius (svart hår) spilles og Baktus spilt av Elsa Aanensen. Foto: ARNE V. HOEM
KARIUS OG BAKTUS: Hentet fra barneteaterforestillingen i Frognerparken i 2001, med Linn Olsen i rollen som Karius (svart hår) spilles og Baktus spilt av Elsa Aanensen. Foto: ARNE V. HOEM Vis mer
BYGGER OG BYGGER: Christine Stoesen og Linda Tørklep reiser straks land og strand rundt med hjørnetanna til Jens.