Karl Ove Knausgård er nummer 11

Hvorfor er «Ute av verden» en av vår tids beste bøker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den slo ned som en massiv meteoritt i bokhøsten 1998. Den svimlende ambisiøse «Ute av verden», omtrent like tykk som den var høy, kom fra en ukjent debutants hånd, fikk panegyriske anmeldelser og endte på bordet foran de distingverte medlemmene av Nordisk Råd. Og Karl Ove Knausgård hadde fått en, vel, utenomjordisk start på sin forfatterkarriere.

Urovekkende og usympatisk

På ferden gjennom de syv hundre sidene skyfles leseren gjennom eksistensielle og filosofiske betraktninger, en selsom «samtidsvisjon» basert på et tenkt historieforløp, en sår oppvekstskildring fra etterkrigstidens Norge og blomstrende litterære essays. I orkanens øye står den 26-årige læreren Henrik Vankel, som kjenner en illevarslende dragning mot sin trettenårige elev - og beveger seg sakte, men sikkert mot stupet.

Henrik Vankel er en urovekkende og usympatisk skikkelse. Den kunnskapsrike og entusiastiske læreren skjuler i seg et destruktivt og manipulerende monster, paranoid og selvbevisst inntil det maniske. «Hva måtte de vel tro?» går som et omkved gjennom hans historie. Blottet for sosial fingerspissfølelse og evne til å forutse og forstå andres reaksjoner vandrer Vankel gjennom en verden han ser på med vekselvis forakt og hjelpeløs beundring. Han går fra å være arrogant i det ene øyeblikket til å bli selvutslettende i det neste, fra å heve seg over sine medmennesker til å trygle dem om vennskap og kjærlighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer