Karl Ove Knausgård er nummer 11

Hvorfor er «Ute av verden» en av vår tids beste bøker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den slo ned som en massiv meteoritt i bokhøsten 1998. Den svimlende ambisiøse «Ute av verden», omtrent like tykk som den var høy, kom fra en ukjent debutants hånd, fikk panegyriske anmeldelser og endte på bordet foran de distingverte medlemmene av Nordisk Råd. Og Karl Ove Knausgård hadde fått en, vel, utenomjordisk start på sin forfatterkarriere.

De 25 beste

Dagbladets jury har kåret de 25 beste norske romanene og novellesamlingene de siste 25 åra. Bøkene vil bli presentert i Dagbladet de neste ukene.

Lista så langt:

11. «Ute av verden» av Karl Ove Knausgård

12. «Blinddøra» av Hans Herbjørnsrud

13. «Verden forsvinner» av Liv Køltzow

14. «Beatles» av Lars Saabye Christensen

15.«Latours katalog» av Nikolaj Frobenius

16. «Thranes metode og andre noveller» av Øystein Lønn

17. Frode Grytten «Bikubesong»

18. «Skråninga» av Carl Frode Tiller

19. «Ut og stjæle hester» av Per Petterson

20. «Seierherrene» av Roy Jacobsen

21. «En vinterreise» av Ragnar Hovland

22. «Naiv. Super» av Erlend Loe

23. «Plutselig høre noen åpne en dør» av Trude Marstein

24. «Huset med den blinde glassveranda» av Herbjørg Wassmo

25. «Om bare» av Vigdis Hjorth

Urovekkende og usympatisk

På ferden gjennom de syv hundre sidene skyfles leseren gjennom eksistensielle og filosofiske betraktninger, en selsom «samtidsvisjon» basert på et tenkt historieforløp, en sår oppvekstskildring fra etterkrigstidens Norge og blomstrende litterære essays. I orkanens øye står den 26-årige læreren Henrik Vankel, som kjenner en illevarslende dragning mot sin trettenårige elev - og beveger seg sakte, men sikkert mot stupet.

Henrik Vankel er en urovekkende og usympatisk skikkelse. Den kunnskapsrike og entusiastiske læreren skjuler i seg et destruktivt og manipulerende monster, paranoid og selvbevisst inntil det maniske. «Hva måtte de vel tro?» går som et omkved gjennom hans historie. Blottet for sosial fingerspissfølelse og evne til å forutse og forstå andres reaksjoner vandrer Vankel gjennom en verden han ser på med vekselvis forakt og hjelpeløs beundring. Han går fra å være arrogant i det ene øyeblikket til å bli selvutslettende i det neste, fra å heve seg over sine medmennesker til å trygle dem om vennskap og kjærlighet.

Men selv om han vekker avsky og ubehag hos leseren er det hans fortvilelse over seg selv, vekten av hans enorme skjensel, som er hans mest fremtredende trekk.

Tour de force

Samtidig er det nettopp fra denne foraktelige figuren at de himmelstormende betraktningene kommer, og de essayistiske avsnittene der han tolker Joyce og Proust i lys av sin egen umodenhet og usikkerhet. I dette overflødighetshornet av en roman, nesten barokk i sin detaljrikdom, blir man særlig slått av de lange, nesten episke similene, der sjelelige egenskaper får jordiske og dyriske trekk - som når Henrik Vankel skildrer sine fortrengte barndomsminner:


Bare noen få har overlevd, de klarte seg selv, men når de vender tilbake, sprer de skrekk rundt seg, ingen vil ha noe med dem å gjøre. Misdannelsene som en gang førte til at de ble satt ut, har vokst med dem, blitt tydeligere, vondere, styggere ... De grynter og fnyser, de lar seg skremme av den minste lille brå bevegelse, da løper de unna og stirrer mot verden med store barneøyne.

TIDLØS: «Jeg vet ikke, men jeg tror at denne romanen også vil bli lest i det nye årtusen.» Fra Dagbladets anmeldelse i 1998. Foto: TRULS BREKKE
TIDLØS: «Jeg vet ikke, men jeg tror at denne romanen også vil bli lest i det nye årtusen.» Fra Dagbladets anmeldelse i 1998. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Kanskje vil Knausgårds tour de force bli lest i tusen år. Men hjelpe og trøste oss hvis Øystein Rottem får rett, og de vil tro at det var slik vi var.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer