«OM VÅREN» BLIR ROMAN: Karl Ove Knausgård møtte Dagbladet på takterassen til den norske generalkonsulen i New York, i forbindelse med den norsk-amerikanske litteraturfestivalen. Foto: VEGARD KRISTIANSEN KVAALE
«OM VÅREN» BLIR ROMAN: Karl Ove Knausgård møtte Dagbladet på takterassen til den norske generalkonsulen i New York, i forbindelse med den norsk-amerikanske litteraturfestivalen. Foto: VEGARD KRISTIANSEN KVAALEVis mer

Karl Ove Knausgård gir ut roman

Det melder Oktober forlag.

(Dagbladet): Karl Ove Knausgård befinner seg for tiden i USA, hvor han blant annet er i full gang med lanseringa av bok nummer fem av romanserien «Min kamp».

Her til lands slipper forfatteren imidlertid straks den tredje boka i hans «årstidssyklus», tittulert «Om våren». 

Nå melder Oktober forlag at boka vil være en roman, i stedet for en essaysamling. Dette på tross av at Knausgård i fjor annonserte at han slutter som romanforfatter, ifølge Aftenposten.

Knausgård på litteraturfestival «Om våren» er tredje bind i en personlig encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til hans nyfødte barn.»

«I denne romanen følger vi en far og hans tre måneder gamle datter gjennom en dag om våren, fra soloppgang til solnedgang. Romanen handler om den strøm av små hendelser som utgjør våre liv, og om den himmelen våre liv utspiller seg under. Om våren er en roman om livets begynnelse, om lyset, men også om mørket.», skriver forlaget på sine nettsider

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Oktober forlag. Tidligere i dag møtte Dagbladet forfatteren selv i New York, hvor han deltar på den norsk-amerikanske litteraturfestivalen. 

Nazi-kritikk Der snakket forfatteren blant annet om nazi-kritikken som er kommet rundt essayet om Hitler, som er en stor del av «Min kamp 6».

I siste utgave av tidsskriftet Vinduet, som kom ut i forrige uke, langer historiker, politiker og kommunikasjonsrådgiver Sten Reinhardt Helland ut mot Knausgård.

- Mye av det Knausgård skriver om nazismens appell til den jevne tysker er beint fram uhyrlig. Han har ikke noe blikk for hva nazistenes voldsutøvelse faktisk utrettet, sier Vinduet-redaktør Preben Jordal til Dagsavisen.

- Jeg har ikke lest kritikken, sier Knausgård til Dagbladet.

- Hva tenker du om at det hevdes at du bagatelliserer nazismen?

- Det gjør ingen ting. Det er bare bra at noen snakker om bøker i det hele tatt. Det finnes en forestilling om at litteratur kan være farlig og påvirke folk. Jeg synes den er litt rar. Folk som leser bøker er ikke dumme eller forsvarsløse. Alle kan tenke selv. Alle kan komme med motargumenter mot bøker som omhandler vanskelige ting. Det er nettopp hele poenget. Det er ikke så veldig farlig, sa Knausgård til Dagbladet. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram