Karl XII skutt av sine egne

KØBENHAVN (NTB-RB): Endelig er det oppklart at det var svenskene selv som skjøt Karl XII på Fredriksten festning i Halden i 1718. Sannsynligvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I 280 år har ekspertene strides om det var nordmennene som skjøt sin fiende eller var det svenskene som skjøt sin egen konge under trefningen på Fredriksten 30. november 1718.

Karl XIIs lik er blitt gravd opp og ned fire ganger for å bli undersøkt, uten at noen har funnet fellende bevis. Det er likevel på grunnlag av disse undersøkelsene, gjort i 1746, 1768, 1859 og 1917, at Hans Petter Hougen fra det danske Retsmedicinsk Institut og Ole Munck fra Medicinsk-Historisk Museum i København har analysert seg fram til svaret.

20 mm kule

De to første undersøkelsene konkluderte med at nordmennene drepte kongen, og at kulen hadde truffet kongens hode på høyre side og gått ut på venstre side. Men granskingen ble foretatt av embetsmenn, ikke leger. Første gang tok de ikke engang liket ut av sarkofagen.

De to siste undersøkelsene ble gjort av leger, som konkluderte med at kulen traff hodet på venstre side og gikk ut på høyre side. I 1917 la legene til at kulen som traff Karl XII var mellom 19 og 20 mm i diameter.

Frifunnet

Nordmennene hadde ikke kuler med dette kaliberet, men skuddhullet stemmer godt overens med kaliberet som ble brukt i svenske musketter. Da den svenske kongen ble truffet, var han dessuten i en skyttergrav 225 meter fra de norske stillingene, og Hougen og Munck mener et skudd fra den avstanden umulig kunne ha voldt skadene han ble påført.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer