Karma Cowboy

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN SUR København-vinterdag for snart fire år siden opplevde jeg for første – og etter alt å dømme eneste – gang å se hasjklumper utstilt i et auksjonshus som til vanlig omsetter elegante PH-lamper og gullalderkunst i millionklassen. Ved siden av klumpene, på en kontorpult, sto en sort skrivemaskin fra IBM. På en trestubbe balanserte en utstoppet gribb med et stripete slips rundt halsen. Den het Gilbert. Ærverdige Bruun Rasmussen, et av verdens ti største auksjonshus, hadde ti år etter forfatterens død gjenskapt den allerede legendariske Dan Turélls (1946-1993) arbeidsrom i sine lokaler. Auksjonshuset planla å selge noe så utradisjonelt som Turélls hasjklumper sammen med en hasjvekt og en chillum.

RUNDT 120 gjenstander som hadde møblert tilværelsen til den eksentriske «Onkel Danny» skulle bys fram på auksjon i storbyen Turéll diktet om hele sitt liv. Samlet vurdering var på rundt 250000 kroner. Turéll-fanatikere kunne sikre seg tannlegestolen som forfatteren yndet å plassere gjestene sine i, hans hvite smokingjakke, hans mange bøker av beatforbildene Allen Ginsberg og Jack Kerouac og hans håndtegnede litterære stamtre, der blant andre William Burroughs og Edgar Allan Poe var tildelt sentrale plasser. De aller ivrigste fikk anledning til å kjøpe Turells såkalte vampyrkappe. Den brukte forfatteren da han skrev boka «Alverdens vampyrer», som Turéll uten hell forsøkte å doktorere på på universitetet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer