Karneval før slaget

I går var det venstresidas karneval på brusteinen der selveste Christofer Columbus kan ha lekt som barn. I dag og i morgen kan de samme brusteinene bli våpen.

GENOVA (Dagbladet): Hele 20000 krigersk utstyrte carabinieri minnet om hva vi har i vente da radikal ungdom holdt sin første demonstrasjon i forbindelse med helgas G8-møte i Genova i går. Et nytt voldsomt slag mellom ordensmakta og ei stadig mer besluttsom venstreside. En mann som var i ferd med å stenge kiosken sin i går ettermiddag, lot seg imidlertid ikke imponere, og la ingen ting imellom da han sa hva han mente om det som er i vente.

- Dette er som Beirut eller Belfast. Men jeg skjønner ikke hvorfor vi skal få det her, sa han.

Han har mange bysbarn med seg, for ifølge ordfører Giuseppe Pericu har 100000 av byens 600000 innbyggere forlatt byen. I hele sentrum er butikkvinduer spikret igjen, og reklameplakater er klistret over så godt man har kunnet, i håp om at de skal overleve det ventede levenet. Her i Genova ser folk flest på toppmøtet mellom stats- og regjeringssjefene i verdens sju viktigste økonomier, pluss Russland, som historien om en varslet katastrofe.

MEN FOR VEGARD VELLE i Internasjonale Sosialister er toppmøtet så langt fra en varslet katastrofe. Han møter Dagbladet på samlingsstedet for de tilreisende demonstrantene, og konstaterer at bare det voldsomme politioppbudet er en seier for demonstrantene.

- Dette møtet i Genova viser at det i Europa er en antikapitalistisk bevegelse i sterk utvikling. Jeg tror det blir en fantastisk tilstelning i dag og i morgen, sier han.

Mens de Internasjonale Sosialister samler seg for å gå i tog, stemmer de i den gamle italienske revolusjonshymnen «Avanti Popolo» - «Fremad, folk». Det vaier i røde faner der vinden står inn fra Middelhavet. Og hadde man ikke visst bedre, kunne man følt seg hensatt til en Fellini-film med det evige italienske tema: Kampen mellom sosialisme og fascisme. En kamp som for så vidt ennå er levende, siden de reformerte kommunistene var en viktig del av den regjeringen som tapte valget for noen uker siden. Mens den nye regjeringen har nyfascister i sin midte.

I ITALIA ER DETTE EN POLITISK realitet som gjør at den alliansen av europeiske venstrekrefter som nå er samlet i Genova, ikke har det samme preg av politisk isolasjon som for eksempel i Norge. Flere store fagforeninger oppfordrer sine medlemmer til å delta i de store demonstrasjonene mot globalisering i dag og i morgen. Støtten gir seg også praktiske utslag.

- Brannmannforbundet her i Genova sa nei til en forespørsel fra politiet om hjelp til opplæring i å bruke vannkanoner mot demonstranter, sier Velle, som mener han ser praktiske konsekvenser av ei venstreside som viser solidaritet.

Han mener globaliseringen er kapitalismens verste ansikt, og den fører til en verden der stadig flere mennesker havner utenfor. Et sentralt krav fra de dominerende sosialister og miljøvernere som er her, er sletting av all u-landsgjeld. Demonstrantene i Genova mener det ikke bare er Den tredje verden som havner utenfor når eliten globaliserer økonomien. Også stadig flere mennesker i den vestlige verden faller utenfor når gevinstene fra denne økonomien skal fordeles, mener de.

GÅRSDAGENS demonstrasjon var en slags prøvedemonstrasjon. Parolene var ikke rettet globaliseringen, men mot den strenge praktiseringen av innvandringspolitikken i Schengen-området. Demonstrantene nærmet seg ikke de avstengte områdene av byen, der toppene for G8-landene møtes. Det er først når disse grensene utfordres, i dag og i morgen, det store bråket er ventet.

Det er når fåtallet bråkmakere og brusteinskastere infiltrerer de i utgangspunktet fredelige demonstrasjonene og prøver å sprenge politisperringene der byen er avstengt, at det store rabalderet er ventet. Da er ikke lenger ei herretruse på ei stang, som et annet revolusjonært flagg, bare en morsomhet. I går sto den friskt i vinden, og hadde neppe gjort noen vondt om den så var heist opp i flaggstanga på en klosterskole for jenter. Men i dag kan selv dette beskjedne uttrykk for revolusjonært tankegods falle sørgelig til marken, og bli tråkket på av flyktende demonstranter og framrykkende politi.

ITALIENSKE MYNDIGHETER vil gjøre alt de kan for å hindre en gjentakelse av volden under EU-toppmøtet i Göteborg for en måned siden. Der ble tre mennesker skutt, og onsdag fikk en av demonstrantene et halvt års fengsel for å ha angrepet politiet. Göteborg var et sjokk for både Sverige og EU. Genova er første omkamp etter sjokket, og det er ingen tvil om at både politi og demonstranter har forberedt seg maksimalt. Blant de mest ytterliggående venstregruppene til stede i Genova prøves det gassmasker, og en bombe er funnet på en idrettsarena i byen der demonstranter holder til.

Politiets forsvarsverker er enorme. Store stålgjerder er satt opp for å beskytte selve toppmøtet, ved flyplassen er det utplassert antiluftraketter for å takle eventuelle rakettangrep. I havna er det lagt ut gitter for å hindre eventuelle terrorangrep fra sjøen. Det er som om vi opplever en ennå ikke erklært krig, som virker nødt til å komme i kraft av forventningene om at den uansett må komme. Demonstrantene er dømt til å tape denne krigen, derfor er et stort oppbud av sykebiler det fjerde innslaget som preger gatebildet i Genova dagen før dagen. Det første er altså oppløftede demonstranter. Det andre et vanvittig politioppbud, og det tredje stengte sentrumsgater. Derfor er det duket for krig i Genova.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladets utenriksavdeling.