Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Festiviteten:

Karpe Diem har kjøpt eiendom. Tar over praktbygg i august

Ble solgt nær prisantydning på 13 millioner kroner.

FESTIVITETEN: Et av Skiens signalbygg heter Festiviteten og er nylig kjøpt opp av rapgruppa Karpe Diem. Foto: Festiviteten
FESTIVITETEN: Et av Skiens signalbygg heter Festiviteten og er nylig kjøpt opp av rapgruppa Karpe Diem. Foto: Festiviteten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig informerte lokalavisa Varden om at rapgruppa Karpe Diem har investert i et ærverdig praktbygg i Skien sentrum i Telemark.

Bygget, med et bruttoareal på 2400 kvadratmeter, kalles Festiviteten, og overtagelsen skjer 1. august, forteller tidligere eier Tore Andreassen til Dagbladet.

PUTTER PENGER I EIENDOM: Rapgruppa Karpe Diem har kjøpt seg hus i Skien. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
PUTTER PENGER I EIENDOM: Rapgruppa Karpe Diem har kjøpt seg hus i Skien. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Ønsket unge krefter

Foreløpig er kjøpssummen ukjent, men prisantydningen lå på 13 millioner kroner. Eiendomsmekler i Meland & partners, Edin Ljajic, har tidligere uttalt til Varden at de to budene som til slutt konkurrerte om eiendommen lå rundt prisantydning.

Skien kommune kjøpte bygget, som da var i dårlig forfatning, i mars 2013 for 11,5 millioner kroner. I august samme år solgte kommunen Festiviteten videre for 4,2 millioner til Tore og Bjørg Helene Andreassen. Siden har de pusset opp bygget til fordums prakt for rundt fire millioner kroner.

GAMMELT: Festiviteten ble åpnet i 1891. Foto: Festiviteten
GAMMELT: Festiviteten ble åpnet i 1891. Foto: Festiviteten Vis mer

- Vi fikk inn bud som var bedre enn det Karpe Diem har gitt, men vi har pusset det opp for at det skal brukes til kultur. Vi ønsker at unge krefter skal ta over. De forelsket seg i bygget, og med stor scene og alt annet det inneholder, er det perfekt for dem. Det er bare to timer unna Oslo, sier Andreassen til Dagbladet.

Ibsen rakk ikke åpning

Festiviteten ble opprinnelig oppført som Skiens nye kulturhus i 1891, etter storbrannen i 1886, da Skiens trehusbebyggelse gikk til grunne.

Innvielsen i 1891 ble lagt til bursdagen til Henrik Ibsen, 20. mars, og forfatteren var selv invitert, men Ibsen var i Tyskland og møtte ikke opp, ifølge boka «Lokalhistorisk byvandring i Skien». Fraværet drøfter han i et udatert brev til søsteren Hedvig:

ÆRVERDIG: Karpe Diems nye bygg er restaurert og brannsikret for millioner. Foto: Sigurd H. Øyvang / Festiviteten
ÆRVERDIG: Karpe Diems nye bygg er restaurert og brannsikret for millioner. Foto: Sigurd H. Øyvang / Festiviteten Vis mer

«Gid jeg så sandt kunde have været tilstede ved den lejlighed. Af mine barndomsbekendte vilde jeg vel da kun have truffet meget få. Jeg vilde have stået i kredsen af en ny, for mig fræmmed slægt. Men i grunden kanske ikke så ganske fræmmed alligevel. Gennem alle de fraværelsens år har det stedse stået for mig som om jeg fremdeles hørte hjemme i fødebyen».

STORSALEN: Full scene med lysrigg. Foto: Sigurd H. Øyvang / Festiviteten
STORSALEN: Full scene med lysrigg. Foto: Sigurd H. Øyvang / Festiviteten Vis mer

Mørk bygghistorie

Helt siden åpningen har lokalet vært byens storstue, brukt til kulturformål og uteliv, blant annet festarrangementer, teater, konserter og danseskole, men også som offentlig bad. Festiviteten huset i flere tiår teatret Teater Ibsen, og Skiens frimurerlosje har også hatt tilhold i bygget.

Men Festiviteten byr også på mørkere historikk, som Dagbladet tidligere har omtalt.

NAZITIDA: Unge norske menn blir vurdert av nazistene for fronttjeneste i 1942. Foto: Telemark museum
NAZITIDA: Unge norske menn blir vurdert av nazistene for fronttjeneste i 1942. Foto: Telemark museum Vis mer

Under andre verdenskrig rekvirerte nazistene og Nasjonal Samlings paramilitære forgreining, Hirden, eiendommen. Da ble lokalet blant annet brukt til å rasesjekke norske gutter, i den hensikt å klassifisere om de var ariske nok til å krige for Tyskland.

TATT OVER: Under andre verdenskrig rekvirerte Nasjonal Samling bygget. Foto: Telemark museum
TATT OVER: Under andre verdenskrig rekvirerte Nasjonal Samling bygget. Foto: Telemark museum Vis mer

- Var på flere visninger

Festiviteten er ifølge Riksantikvaren en del av Skiens kulturminneplan, og en klausul i eiendommens grunnbok, hentet fra Statens kartverk, opplyser om at det er forbudt å gjøre vesentlige endringer i og på bygget uten tillatelse fra kommunen.

Ifølge artistenes manager, Silje Larsen Borgan, har ikke Karpe Diem noen tilknytning til byen utover tidligere konserter, men da Festiviteten ble lagt ut for salg høsten 2017 fattet Magdi Abdelmaguid og Chirag Patel interesse.

- Vi dro på flere visninger, likte bygget godt og endte til slutt med å kjøpe. Vi planlegger å jobbe, øve og teste ut noen idéer der. Leietakerne fortsetter som før inntil videre, sier Larsen Borgan til Dagbladet om planene rapperne har for bygget.

- Hjertelig velkommen

Ifølge Varden stengte brannvesenet i Skien bygget høsten 2017 på grunn av branntekniske mangler, men etter 1,5 millioner kroner i sikringsinvesteringer åpnet det igjen i desember.

En mexicansk restaurant og baren Dizzie pub driver nå virksomhet i deler av Festivitetens lokaler.

Byutviklingssjef i Skien kommune, Mette Gundersen, forteller at de fikk seg en overraskelse da de så nyheten om kjøpet.

- Det er veldig artig og de er hjertelig velkommen. Andre artister som Bugge Wesseltoft, Julie Bergan og Atle Pettersen har røtter fra Skien, så det er definitivt et musikkmiljø her. Vi vet lite om planene til Karpe Diem, men jeg tror nok at de kan være en lokal kulturmotor for Skien. Det blir spennende å se hva de planlegger, sier Gundersen.

Millionbedrift

Karpe Diem har hatt enorm suksess i Norge siden de dannet gruppa i 2000 og slapp debut-EPen «Glasskår» i 2004. Innen norsk hip-hop er duoen allerede historisk, og populariteten står umatchet.

I fjor fylte de Oslo spektrum tre dager på rad, og hadde kinopremiere på konsertfilmen «Adjø Montebello». Filmen ble sett av over 50 000 nordmenn, og avsluttet «Heisann Montebello»-albumprosjektet fra 2016, som ga dem flere Spellemann-priser.

Karpe Diem AS hadde inntekter på over 11 millioner kroner i 2016. Det ble tatt ut nesten rundt tre millioner i lønn, samt tre millioner kroner i utbytte, ifølge Hegnar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!