Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spellemann

Karpe Diem med nytt svingslag etter at Anundsen gikk av: - Han er ikke erstattet med den koseligste fyren

Nominert til fire Spellemann-priser.

NOMINERT: Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abelmaguid i rapduoen Karpe Diem er nominert til Spellemannsprisen 2017 i fire ulike kategorier. Foto: NTB scanpix / Aftenposten
NOMINERT: Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abelmaguid i rapduoen Karpe Diem er nominert til Spellemannsprisen 2017 i fire ulike kategorier. Foto: NTB scanpix / Aftenposten Vis mer

(Dagbladet): De nominerte til årets Spellemannspris er klare.

Rapduoen Karpe Diem sikret seg flest nominasjoner, med mulighet til å vinne prisen i hele fire ulike kategorier.

- Det er uten tvil stas å være nominert i så mange kategorier. Det er mange områder som vi bryr oss genuint om, sier Magdi Omar Ytreeide Abelmaguid til Dagbladet.

- Gøy å få anerkjennelse

Sammen med rapkollega Chirag Rashmikant Patel er han nominert i kategoriene «urban», «tekstforfatter», og «årets album» for «Heisann Montebello». I tillegg er Karpe Diem nominert til «årets musikkvideo» for «Den islamske elefanten».

- Det er gøy å få anerkjennelse for hele prosjektet. Både for tekstene og for videoen, sier Abelmaguid, og forklarer:

- Tekster er det vi har jobbet med lengst. Vi begynte å skrive før vi begynte å rappe. Musikkvideo er vår nyeste interesse, og da vi skrev tekstene hadde vi hele tiden musikkvideoen i tankene, sier han.

Gyver løs på Anundsen

En av låtene fra «Heisann Montebello» som nå er nominert til årets album, er «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din». Karpe Diem er ikke fremmed for politisk ladde tekster, og i refrenget gyver de løs på Frp-politiker Anders Anundsen, og kaller ham «feig».

Nylig gikk Anundsen av som justisminister. Karpe Diem tar gjerne litt av æren.

- Ja, nå skal vi se oss ut en ny person, sier Abelmaguid, og ler.

JUSTISMINISTER: Karpe Diem kalte tidligere justisminister Anders Anundsen «feig» i ei låt. - Han er ikke erstattet av den koseligste fyren heller, sier Abelmaguid om den nye ministeren Per-Willy Amundsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
JUSTISMINISTER: Karpe Diem kalte tidligere justisminister Anders Anundsen «feig» i ei låt. - Han er ikke erstattet av den koseligste fyren heller, sier Abelmaguid om den nye ministeren Per-Willy Amundsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Neida, jeg regner med at det var en tilfeldighet. Men han er ikke akkurat erstattet av den koseligste fyren heller, sier han.

Anundsens erstatter Per-Willy Amundsen har fått kritikk for å ha kommet med kontroversielle uttalelser om homofili, klima og muslimer.

I forkant av årets nominasjoner har det vært debatt rundt kriteriene for nominasjonene. Styret i Spellemann endret kriteriene for kategoriene «urban», «popsolist» og «popgruppe» til å ikke bare gjelde kvalitet, men også popularitet.

I utgangspunktet skulle popularitetskriteriet også gjelde for kategorien «viser», men etter massiv protest fra visemiljøet, ble «viser» flyttet fra fagjuryen som vurderer populærkategoriene.

Magdi Abelmaguid tror ikke endringene har spesielt mye å si.

- Jeg håper de ikke bare tar kommersielle hensyn. Hvis de ikke liker musikken, så regner jeg med at man ikke blir valgt. Det avhenger egentlig av hvem som vinner, sier han.

Tre nominasjoner til Bjella

NOMINERT: Stein Torleif Bjella under presentasjonen av de nominerte til årets Spellmannspris. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NOMINERT: Stein Torleif Bjella under presentasjonen av de nominerte til årets Spellmannspris. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I kategorien «viser» er Stein Torleif Bjella nominert. Han følger like etter Karpe Diem, med nominasjoner i kategoriene «årets album», «tekstforfatter» og «viser». I tillegg er produsenten hans Bård Ingebrigtsen nominert til «årets produsent».

- Jeg er ganske overveldet. Det har vært et år med mange flotte utgivelser som jeg kjenner til. Jeg hadde tatt på meg dress i dag for å feire - å være nominert er pris nok for meg, nå skal jeg bare nyte dette, sier Bjella til Dagbladet.

Nominasjonene skal han feire med et glass prosecco. Debatten rundt nominasjonskriteriene tenker han ikke på.

- Se på de som er nominert i år. Jeg tenker at slik det fungerer i dag, ved at det er såpass stort spenn i nominasjonene, det er en fin side ved Spellemannsprisen, sier han.

I kategorien «årets tekstforfatter» er Bjella nominert sammen med Cezinando, Kaja Gunnufsen, Jenny Hval og Karpe Diem. I kategorien «årets album» er han nominert sammen med Jenny Hval og Karpe Diem, i tillegg til Aurora og Årabrot.

- Det går ikke an å konkurrere i dette, vi har så ulike uttrykk. Det er så fantastisk bra å få være i selskap med dem, det er en stor ære. Samtidig kjenner jeg til mange gode som jeg trodde kom til å være der i dag, sier Bjella.

En som ikke var der i dag, var Big Bang-vokalist Øystein Greni. For tre år siden gjorde Greni et helt intervju i rollen som Stein Torleif Bjella, uten at journalisten la merke til det.

- Han var veldig god som meg. Hadde han vært nominert i år, kunne jeg ha gjort det samme tilbake. Jeg hadde tenkt jeg skulle ringe ham og be ham om å komme en tur i dag - men jeg kunne ikke la Greni stikke av med all oppmerksomheten. Men hvis han gir ut plate neste år, stiller jeg gjerne opp som ham, sier Bjella, og ler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media