VOLDELIG VIDEO: Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid blir angrepet av makkeren Chirag Rashmikant Patel i ny video. Foto: Karpe Diem-video
VOLDELIG VIDEO: Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid blir angrepet av makkeren Chirag Rashmikant Patel i ny video. Foto: Karpe Diem-videoVis mer

Karpe Diem om den nye voldelige videoen: - Drømte om å lage actionfilm

Rapperne med ny video etter jødehetsanklagene. - Er jeg uskyldig til det motsatte er følt?

(Dagbladet): Rapduoen Karpe Diem har det siste halvåret sluppet en rekke låter der det politiske budskapet har fått større plass enn tidligere.

De kom med krass kritikk av justisminister Anders Anundsen (Frp) i første singel fra sitt «Heisann Montebello»-prosjeket.

Rapperne ble deretter drapstruet for jødehets etter at de slapp låta «Attitudeproblem», en låt som blandet ordet «jøde» med ord som «kødd» og «fitte». Duoen fortalte seinere Dagbladet at de følte seg feiltolket.

Nytt videoslipp Nå er Karpe Diem tilbake med enda en kontroversiell låt.

Natt til mandag, midnatt, slapp de videoen til den nye singelen «Den islamske elefanten».
Og dette er alt annet enn et vanlig singelslipp.

Den tre minutter lange låta, blir sluppet med en 7,5 minutter lang video, der man ser Chirag og Magdi tre inn i rollene som skuespillere.

Flere medier har spekulert i om dette er et slags svar på jødeanklagene. Men det avviser duoen overfor Dagbladet.

- Nei, men vi kan se at noen kan forstå det slik. Realiteten er at vi har hatt låta liggende lenge. Videoen er en fortsettelse av vår forrige - «Attitudeproblem», skriver de i en mail.

Filosofiske spørsmål I den første delen blir gutta blir dratt med inn i en mørk celle og fengslet av politimenn med grisemasker.

Chirag utbryter at de ikke har gjort noe galt, mens Magdi følger opp med en rekke filosofiske betraktninger og spørsmål.

- Det er ikke det at vi har gjort noe galt, men de føler at vi har gjort noe galt. Og det er jo sant, sier han og fortsetter:

- Hvor mange prosent må føle at jeg har gjort noe galt før det er sant? Er jeg uskyldig til det motsatte er følt?

- Eller handler det om at jeg er den islamske elefanten inne i rommet ditt?, sier han før låta starter.

Rapperne avviser også at dette er et spark til dem som mente de kom med jødehets i forrige låt. 

- Vi føler oss i liten grad dømt. At det vi gjør tolkes forskjellig, det må vi bare regne med. Det er publikums rett og rolle. Vi føler oss først og fremst heldige som får holde på med det vi gjør, skriver de.

Dreper makkeren I slutten av videoen ser vi Chirag forsøker å snakke seg ut av situasjonen og unnskylde seg med at han ikke er muslim. Chirag som er indisk og hindu, går deretter til angrep på sin muslimske makker. Videoen slutter med at Chirag finner fram en kniv, og knivstikker Magdi.

Gutta forteller at voldssekvensene er lagt inn fordi de drømte om å lage en actionfilm.

- De to karakterene i videoen er gode venner, men er i en presset situasjon. I slike situasjoner kan enkle misforståelser eskalere — i dette tilfellet i så stor grad at de tyr til fysisk vold. Noe begge taper på til slutt, skriver de og legger til:

KNIVSTIKKER MAKKEREN:  Chirag knivstikker Magdi i Karpe Diems nye video. Foto: Karpe Diem-video
KNIVSTIKKER MAKKEREN: Chirag knivstikker Magdi i Karpe Diems nye video. Foto: Karpe Diem-video Vis mer

- Vi har laget musikkvideo til alle Heisann Montebello-låtene, og vi har hatt klare bilder i hodet når vi har skrevet dem. I enkelte tilfeller har vi latt være å skrive ting nettopp fordi vi vil vise dem isteden. Denne gangen ville vi vise det på denne måten. Og hvilken gutt bærer ikke på en drøm om å lage en actionfilm?

Hele videoen er også tekstet på svensk, noe som kan virke som om de to rapperne forsøker å henvende seg til et større skandinavisk publikum.

- Da vi var små og skulle se spillefilmer, lånte vi de gjerne på biblioteket og videobutikken. De pleide ofte å være tekstet på svensk, så det er noe nostalgisk over det, helt enkelt, sier duoen.

Videoen er regissert av Thea Hvistendahl.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram