INNTAR SPEKTRUM - IGJEN: I april til neste år spiller Karpe Diem tre konserter i Oslo Spektrum. Konsertene ble annonsert i dag, samtidig som duoen slapp siste låt i det mye omtalte «Heisann Montebello»-prosjektet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
INNTAR SPEKTRUM - IGJEN: I april til neste år spiller Karpe Diem tre konserter i Oslo Spektrum. Konsertene ble annonsert i dag, samtidig som duoen slapp siste låt i det mye omtalte «Heisann Montebello»-prosjektet. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Karpe Diem om storsatsinga: - Enten går vi konkurs eller så blir det legendarisk

Chirag og Magdi har blitt applaudert og trakassert for prosjektet «Heisann Montebello». Nå vil de fylle Oslo Spektrum - tre ganger. 

(Dagbladet): «Vi stod aldri utenfor Oslo Spektrum og drømte om å spille her. Oslo Spektrum var for amerikanske stjerner, ikke norske hiphop-artister.» sa Karpe Diem da de sto på scenen i nettopp Spektrum for tre år siden.

I dag, samtidig som de slapp siste låt i «Heisann Montebello»-prosjektet, annonserte de at de returnerer til konsertarenaen i april til neste år. Ikke bare én, men tre ganger.

Rapperne ler da Dagbladet påpeker at det kan oppfattes som en anelse stormannsgalskap å ville fylle Oslos storstue tre dager på rad.

- Det blir gøy, sier Magdi Ytreeide Abdelmaguid (32) fra sofaen på Gamle Skobutikken i Oslo sentrum, et steinkast fra konsertarenaen de spiller i om åtte måneder.

- Enorm mulighet

Mens rapmakker Chirag Rashmikant Patel (32) sitter lettere henslengt lener Magdi seg framover når han forteller om planene for de tre storkonsertene.

- Når vi er på turné tilpasser vi oss forholdene på for eksempel Meieriet i Sogndal, eller Slottsfjell. Oslo Spektrum er tomt når vi får det, forteller han entusiastisk.

- Du blir ikke stresset av tanken?

- Jojojo. Men det er en enorm mulighet å ikke ha noen grenser å forholde seg til. Her trenger vi ikke å tilpasse oss lokalet, sier 32-åringen, og legger til:

- Dessuten får vi god hjelp.

FESTIVAL: Karpe Diem på Slottsfjell-festivalen i Tønsberg i sommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FESTIVAL: Karpe Diem på Slottsfjell-festivalen i Tønsberg i sommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Akutt nervøs

Karpe Diem legger ikke skjul på at det blir en kostbar produksjon. Så kostbar at de angivelig risikerer konkurs hvis billettsalget ikke går veien.

På sitt største har Oslo Spektrum en kapasitet på 10.500 publikummere.

Hvis tendensen med utsolgte konserter og store festivalopptredener i vår og sommer holder seg til april 2017 kan det bety at Karpe Diem skal spille for 31.500 publikummere på tre dager.

- Det er det som er spennende. Enten går vi konkurs eller så blir det legendarisk, sier Magdi, som samtidig erkjenner at det er «mye å risikere på ei helg».

Chirag blir stille, holder hånda foran munnen et sekund.

- Jeg ble rammet av akutt nervøsitet, sier han, før ansiktet sprekker opp i et lite smil:

- Men jeg har jo satt meg selv i den situasjonen.

Hyllet og refset

«Gunerius», singelen Karpe Diem slapp i dag, deler navn med et kjøpesenter i hjertet av hovedstaden, som er plassert nærmest vegg i vegg med Oslo Spektrum.

Singelen er siste utgivelse i «Heisann Montebello»-prosjektet, som dermed teller sju låter med tilhørende musikkvideoer.

Tidligere i år har gruppa blitt både hyllet og refset for låter som «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», «Attitudeproblem» og «Den islamske elefanten».

Etter å ha kommet med krass kritikk av justisminister Anders Anundsen (Frp) møtte Karpe motbør fra sinte partifeller. De har også blitt anklaget for jødehets og mottatt drapstrusler.

- I låtene dere har utgitt tidligere sparker dere i flere retninger. Hvem eller hva sparker dere mot med «Gunerius»?

Duoen ser på hverandre, smiler.

- Vet du hva, for hver låt fra «Heisann Montebello» har vi sagt til hverandre: «Dette er ikke døvt for noen». Før vi slapp «Den islamske elefanten» tenkte vi at det bare var en gladlåt. Det er rart at Karpe Diem i 2016 kan oppleves som kontroversielt, sier Chirag.

- Hvis intensjonen vår hadde vært å provosere hadde vi dratt på mye mer.

VANT SPELLEMANN: I januar vant Karpe Diem Spellemann for årets musikkvideo sammen med regissør Marie Kristiansen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VANT SPELLEMANN: I januar vant Karpe Diem Spellemann for årets musikkvideo sammen med regissør Marie Kristiansen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Fotspor

Duoen røper at de allerede er i gang med nye låter i studio, men vil foreløpig ikke si så mye om tematikken eller når musikken skal presenteres.

- Erfaringsmessig pleier vi å være opptatt av noe litt annet når vi starter på et nytt prosjekt, sier Magdi.

Enn så lenge er det fortsatt noen måneder igjen til «Heisann Montebello» er avsluttet. Før den tid skal gutta blant annet til New York.

Ferie, tenker du kanskje? Neida. Gutta er «hands on» som vanlig, og skal gjøre research til konsertene i Oslo Spektrum ved å se forestillinger og finstudere lysrigger (!).

- Hva føler dere at dere har sagt med «Heisann Montebello»?

- Jeg håper vi har skapt en eller annen verden som er interessant, og som har fått folk til å føle og tenke, sier Magdi, og ler av vagheten i eget svar.

Chirag gjør et forsøk på å være mer konkret:

- Jeg håper vi har satt et fotspor som sier noe om folk som vokste opp da vi vokste opp, i Norge.