Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Karpe Diem slår tibake mot kritiske politikere

- Artister bør holde seg til musikk, for politikk har de sjeldent greie på, mener FpU.

 FERSK MUSIKKVIDEO:  Karpe Diem slapp i går ny musikk med tilhørende musikkvideoer. Det har ikke gått upaktet hen. Foto: Bonnier Amigo
FERSK MUSIKKVIDEO: Karpe Diem slapp i går ny musikk med tilhørende musikkvideoer. Det har ikke gått upaktet hen. Foto: Bonnier Amigo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Personlig synes jeg at band og artister bør holde seg til musikk, for politikk har de sjeldent greie på. Det er en grunn til at artister er artister og politikere er politikere, sier FpU-formann Atle Simonsen til Dagbladet.

I går slapp rap-duoen Karpe Diem tre nye låter, deriblant «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», som har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier for sitt politiske budskap. 

De sentrale temaene i låta er netthets og asyl- og flyktningpolitikk, der særlig én mann får passet sitt påskrevet. Justisminister og Frp-politiker Anders Anundsen blir kalt «feig» i en av låtas sekvenser. Rap-gruppa har også tidligere vært kritiske til Frp og Frp-politikere i sine låter.

- Ikke overrasket Simonsen er derfor ikke overrasket over at artistene retter negativt fokus mot Frp, men lar seg likevel ikke provosere.

- Det bør være lav terskel for hva man kan kritisere. Jeg mener man skal kunne synge om alt. Jeg lot meg ikke engasjere verken når de sang om å få en blowjob av Mette Hanekamhaug eller nå når de kritiserer Anders Anundsen. Men jeg tror folk hører på Karpe Diem på grunn av musikken, ikke deres politiske meninger, sier han.

Frp-politiker Peter Myhre gikk imidlertid i går sterkt ut mot låta og mente at Karpe Diem hadde gått for langt i «sitt hat mot Frp»

AUF-leder Mani Hussaini er på sin side svært positiv til Karpe Diems politiske initiativ og mener det er viktig at kulturaktører er med på å sette fokus på samfunnsutfordringer.

- Jeg har fulgt Karpe Diem siden de var en liten ukjent gruppe og har oppfattet dem som en politisk stemme hele veien. De tar opp samfunnsoppfordringer på en ærlig og brutal måte, sier han og fortsetter:

- Jeg innser jo at Karpe Diem kanskje når ut til litt flere enn det vi politikere gjør, så det er positivt at de bruker sin posisjon til å rette fokus mot viktige samfunnsproblemer.

- Hadde du vært like positiv om Karpe Diem kritiserte Arbeiderpartiet?

 POSITIV TIL POLITISK MUSIKK:  AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
POSITIV TIL POLITISK MUSIKK: AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener kritikken mot Frp sier mer om Frp enn om artistene. En justisminister må tåle kritikk for dårlig arbeid uavhengig av om han er fra Ap eller Frp.

- Ufiltrerte følelser Karpe Diem bryr seg ikke om de politiske reaksjonene.

- Hva ønsker dere å si med de tre singlene dere har sluppet?

- Forrige gang formidlet vi mye ufiltrerte følelser, nå er det ufiltrerte meninger. Det er tematikk som engasjerer oss på et følelsesmessig plan. Vi føler for eksempel at det er vår plikt å bry oss om de som ikke får de samme sjansene som oss, sier bandet til Dagbladet, via Trine Jacobsen i Little Big Sister.

Kritikken har haglet etter låtslippet, men Karpe Diem forteller at de også har fått positive reaksjoner.

- Vi har fått utrolig mange gode tilbakemeldinger, og setter stor pris på alt engasjementet.

- Hva sier dere til kritikere som mener at dere burde holde dere til musikk, ikke politikk?

- Med en gang politikk er involvert må man liksom understreke at det er musikk. Vi skriver bare om det vi føler der og da. Nå forventer sikkert mange  at vi skal stille opp i debatter og sånn, men det ville nok ikke vært noe særlig for lyttere og seere - folk må nesten få gjøre det de er best på.

- Venstrevridd kulturliv Medieviter Torgeir Uberg Nærland har skrevet doktorgrad om musikk og politikk, deriblant om politisk engasjement i norsk hip hop. Han påpeker at kulturlivet generelt er forankret på den politiske venstresiden og at partiene på høyresiden derfor i større grad blir gjenstand for kritikk.  

 NEGATIV TIL POLITISK MUSIKK:  FpU-leder Atle Simonsen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
NEGATIV TIL POLITISK MUSIKK: FpU-leder Atle Simonsen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Når Karpe Diem rapper om oralsex med Mette Hanekamhaug, så er det ikke så mange som lar seg provosere, inkludert hun selv. Det er derimot ganske utenkelig at en rapgruppe ville rappet om oralsex med Hadia Tajik. Om de hadde gjort det, ville den offentlige mottakelsen blitt en annen og mer kritisk, sier han.  

- Kulturelt felleseie Ifølge Nærland er det en lenge etablert tradisjon for at kulturelle uttrykk kan være politiske på den politiske venstresiden. Kunst blir gjerne ansett som verdifull fordi den har en politisk mening bak. På høyresiden er det derimot langt mindre toleranse for at kultur og politikk henger sammen.  

Han mener Karpe Diem har fått en spesiell rolle i norsk offentlighet etter deres fremskutte rolle i minnekonsertene etter 22. juli. Ifølge ham ble de da kulturelt felleseie, som strekker seg langt utover hip hop-sjangeren.  

- Det har gitt dem en status som gjør at mye større publikumsgrupper lytter til det de kommer med. De ble også gjort til fanebærere for det multikulturelle Norge, samtidig som mange unge synes at de er «kule». Det kan føre til at flere unge folk kan oppfatte Frp-politikk som «ukult».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!