Anmeldelse Film «Adjø Montebello»

Karpe Diems Norge er et fascinerende og guffent sted

«Adjø Montebello» går langt i surrealistisk retning.

KINOPREMIERE: Karpe Diems nye film kan ses 7.-10. desember på kino. Video: Drama Einar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Hvis dette er Montebello, er det ikke rart boligprisene faller. Men så er det jo ikke Montebello. I alle fall ikke det sovende villastrøket som Trond Kirkvaag ønsket nasalt velkommen til.

Handlingen i «Adjø Montebello», den eksperimentelle konsertfilmen til Karpe Diem, foregår i et slags fremtids-Norge eller alternativt samtids-Norge, en bisarroversjon av verdens rikeste land der Oslo har blitt gjengrodd og overopphetet, et slags tropisk mareritt, en politistat der gendarmer i grisemasker arresterer Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Patel for å ha brutt et påbud om nøytralitet i uttalelsene sine.

Insektene kravler rundt på veggene og alle svetter. Det er en dekadent og vemmelig verden, som gjøres enda mer emmen av gjennomgangsfargen rosa og dyremaskene - og den er også gjennomført og særegen. All ære til både Karpe Diem for å våge å gå så langt ut i det absurde, og regissør Thea Hvistendal som med slik selvsikkerhet bygger et univers som både blir distinkt og ikke helt ligner noe annet man har sett på norsk film før.

Krangel med Erna

Opptrinnet springer ut av Magdi Abdelmaguids munnhuggeri med Erna Solberg i 2014, etter at statsministeren sendte et kondolansetelegram til Israel i forbindelse med Ariel Sharons død. Abdelmaguids mente at Solberg forsøkte å holde seg nøytral, men at nøytralitet var det samme som å ta stilling i Israel-Palestina-konflikten. Når feiden danner grunnlaget for intrigen i «Adjø Montebello», er det et stykke satire som ikke nødvendigvis er så treffsikkert - det er tross alt et stykke fra å søke nøytralitet til å tvinge andre til å gjøre det samme. Men det sparker i gang noen vittige og klaustrofobiske opptrinn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer