Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Karri er for landssvikere!

Det heter Ola og Kari, ikke Ola og karri. Multikulturalismen har slått feil en gang for alle, det burde alle vite. Patrioter krydrer med gastromat.

BLANDING: Man blander rett og slett ikke sørasiatisk og norsk matkultur. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
BLANDING: Man blander rett og slett ikke sørasiatisk og norsk matkultur. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Trygve Slagsvold Vedum ber oss stadig kjøpe og spise norsk. Senterpartiets leder er inne på noe. Vi må tørre å være stolte av det vi produserer her til lands. Vi har tross alt verdens beste potetsort: Beate. Vi har sau og laks i verdensklasse. Og verdens beste jordbær fra Lensvik i Sør-Trøndelag.

Hva du legger i handlekurven forteller mye om hvem du er. Er du en ekte patriot velger du norske varer. Og det gjelder ikke bare i grøntavdelingen. Nei, til og med i krydderhylla kan du vise at du elsker landet ditt.

Når vi nordmenn skal krydre fiskebollene, står det vanligvis mellom tre alternativer: karri, aromat eller gastromat. Én ting skal du vite – valget mellom dem er et dypt politisk valg.

Før jeg bruker tid på alternativene du ikke skal velge, la meg fortelle deg litt om mirakelkrydderet gastromat. Gastromat er intet mindre enn et norsk industrieventyr. Krydderet blir produsert i Vestfoldkommunen Sande og har en spennende kjemi og en enda mer spennende historie.

Noe de færreste vet er at gastromat er det eneste krydderet som også er et grunnstoff. Grunnstoffet gastromat (Gt) har en atommasse på 210 og befinner seg mellom polonium og radon i det periodiske systemet med atomnummer 85. Gastromat er faktisk det sjeldneste grunnstoffet som finnes naturlig på jorden.

De første forekomstene av gastromat ble funnet ved en ren tilfeldighet på Ryggetangslettåsen i Sande i 1652. Den omreisende skredderen Gast Njålssøn hadde lagt seg til å sove på en stein, og da han våknet la han merke til et underlig skimmer på steinen. Litt senere røk Gast uklar med ordensmaktene og måtte rømme til en svensk gruveby for å unnslippe en fengselsstraff. Her fant han ut at malmen de utvant i gruvene hadde den samme glansen som steinen han hadde sovet på.

Noen år senere var gruvevirksomheten i gang, og Sande ble snart verdens ledende produsent av krydderet som skulle bære Gasts navn. I dag er gastromat en av bærebjelkene i Vestfolds eventyrlige matproduksjon. Neste gang du skal krydre fiskebollen har du altså muligheten til å være med å sikre framtiden til dette norske industrieventyret.

Dette bringer meg over på konkurrentene, nemlig karri og aromat. Ekte nordmenn holder seg langt unna begge to og nå skal jeg fortelle deg hvorfor.

Aromat er en unorsk vare. Krydderet produseres i Sveits av et tysk multinasjonalt selskap. Det er selvfølgelig helt unødvendig å sende penger ut av landet på denne måten når det finnes et fullverdig og helnorsk alternativ. Dessuten har aromat en annen kjemisk oppbygning enn sin norske konkurrent. Aromat er nemlig en legering, ikke et rent grunnstoff. Enda en grunn til å kjøpe gastromat – det er clean food!

Når det gjelder karri legger jeg ikke noe imellom. Karri er for landssvikere! Det heter Ola og Kari, ikke Ola og karri. Multikulturalismen har slått feil en gang for alle, det burde alle vite. Man blander rett og slett ikke sørasiatisk og norsk matkultur.

Nei, ekte patrioter krydrer med gastromat. God middag!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media