Karsten Alnæs fikk hedersprisen

Den allsidige og produktive forfatteren Karsten Alnæs ble beæret med selveste hedersprisen da Brageprisen 2003 ble delt ut.

For folk flest er nok Karsten Alnæs mest kjent for det gedigne historieverket «Historien om Norge», men årets hederspris går til en kunnskapsrik og produktiv forfatter som opererer både innen skjønn- og faglitteratur. Han har også skrevet lærebøker.

Og i Europa kaptes forlagene nylig om å få gi ut hans bokserie «Historien om Europa».

- Hedersprisvinneren har gjennom sitt virke vært en sjenerøs formidler i ordets beste forstand - som forfatter, kritiker og lærer, fastslår juryen.

Helt ukjent med Brageprisen er han ikke. Karsten Alnæs fikk også Brageprisen i 1992 - det første året prisen ble delt ut - for romanen «Trollbyen» i klassen prosa.

Gjennom mange år har hedersprisvinneren vært en markant skikkelse i den litterære og kulturpolitiske debatten, blant annet som kulturredaktør og to ganger formann i Den norske Forfatterforening.

Vinnere av Brageprisene for 2003

  • Skjønnlitteratur:
    Inger Elisabeth Hansen for romanen «Trask» (H. Aschehoug & Co (W. Nygaard))
  • Barne- og ungdomsbøker: Helga Gunerius Eriksen og Gry Moursund (ill.): «Flugepapir» (Det Norske Samlaget)
  • Faglitteratur:
    Redaktør Knut Kjeldstadli. Forfattere: Erik Opsahl, Sølvi Sogner, Einar Niemi, Jan Eivind Myhre, Knut Kjeldstadli, Hallvard Tjelmeland og Grete Brochmann: Norsk innvandringshistorie I-III (Pax forlag).
  • Åpen klasse 2003: Reiselitteratur: Torbjørn Færøvik: «KINA. En reise på livets elv» (J.W. Cappelens Forlag)
  • Hedersprisen 2003: Karsten Alnæs - for hans fremragende arbeid for norsk litteratur og skriftkultur, ifølge juryen. En kunnskapsrik og svært produktiv forfatter og skribent i flere sjangere. Forfatterskapet er omfattende både innen skjønn- og faglitteratur, heter det i begrunnelsen. Alnæs fikk også Brageprisen i 1992 - det første året prisen ble delt ut.

Skjønnlitteratur

Inger Elisabeth Hansen fikk prisen i skjønnlitteratur med romanen «Trask».

- Gjennom språklige, historiske og geografiske forflytninger, tar Inger Elisabeth Hansens bok oss med på en kompleks reise...... Ved at ord gis stadig nye kontekster og rammer, utfordres leserens eget perspektiv, sier juryen.

Billedbruken blir også fremhevet. Den spenner fra defigurasjoner av både landskap og kropper, og gjør dette til en poetisk tekst som setter spørsmålstegn ved vår forståelse av det skjønne i kunsten.

Barne- og ungdomsbøker

Helga Gunerius Eriksen og Gry Moursund (illustrasjoner) fikk barne- og ungdomsbokprisen for «Flugepapir» - en frodig og flott fortelling, full av overraskelser og utfordringer.

Mye av det vi tar for gitt i en travel hverdag blir her lekt med og snudd på hodet. Hvem bestemmer hva som kan være kjæledyr, hvorfor er noe mat og noe avfall og hvordan kan tiden være dårlig?

- Slike spørsmål reiser seg fra uventede situasjoner i en nærmest barokk kombinasjon av tekst og bilder - i en bok hvor tekstforfatter og illustratør har lyktes bortimot 100 prosent i et praktfullt samspill, sier juryen.

Innvandrerhistorie

Faglitteraturprisen gikk til redaktør og forfattere av verket Norsk innvandrerhistorie, som utgis i tre bind på Pax forlag. Bokverket er forfattet av Erik Opsahl, Sølvi Sogner, Einar Niemi, Jan Eivind Myhre, Knut Kjeldstadli, Hallvard Tjelmeland og Grete Brochmann.

Trebindsverket beskriver og drøfter innvandring til Norge gjennom 1.100 år, og viser at nasjonalstaten og «norskinger» ikke kan tenkes uten innvandrere. Forholdet mellom innvandrere og innfødte er komplekst og sterkt historisk betinget.

- Verket gjenforteller norgeshistorien på en fyldig, utfordrende og ny måte. Det er lærerikt og maner til ettertanke, mener juryen.

Lokkes til Kina

- En engasjerende og personlig bok som lokker leseren til Kina, sier juryen om vinneren av Åpen klasse 2003 - Torbjørn Færøviks reiseskildring «KINA. En reise på livets elv».

Velskrevet og medrivende beretning fra en reise oppover Yangzi. Motstrøms fra Shanghai til kilden i Tibet, fra den første keiseren til dagens økonomiske under.

- Forfatteren møter mennesker med respekt og forteller kunnskapsrikt om Kinas historie, ifølge juryen. Stilen er uhøytidelig og med et fantastisk persongalleri.

Brageprisen

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen med Den norske Forleggerforening som sekretariat. Prisen er delt ut årlig siden 1992 og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, og skape interesse for norsk litteratur.

Brageprisen deles ut i fire kategorier: Skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, faglitteratur og en åpen klasse som varierer hvert år.

Vinneren i hver klasse får en sjekk på 50.000 kroner og Bragestatuetten som er laget av kunstneren Børre Larsen.

(NTB)

<B>DE NOMINERTE:</B> En rekke priser ble delt ut i dag, Karsten Alnæs fikk den gjeveste.