Karsten Alnæs spanderer kildeliste på leserne i ny roman

Men forfatteren støtter fortsatt Kjartan Fløgstad i at romanforfattere ikke plikter å oppgi kildene sine.

URKRIGEN: - Jeg pleier å kalle første verdenskrig for selveste urkrigen, sier Karsten Alnæs. Denne uka er han ute med en ny historisk roman om skuddene i Sarajevo, som utløste første verdenskrig. Foto: Lars Eivind Bones
URKRIGEN: - Jeg pleier å kalle første verdenskrig for selveste urkrigen, sier Karsten Alnæs. Denne uka er han ute med en ny historisk roman om skuddene i Sarajevo, som utløste første verdenskrig. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):
— Jeg har et forfengelig håp om at temaet i romanen skal føre til økt interesse rundt første verdenskrig, sier Karsten Alnæs til Dagbladet.

Denne uka kommer «Ikke dø, Sophie», en historisk roman om skuddene i Sarajevo i 1914, som markerte begynnelsen på første verdenskrig.

Alnæs nevner ikke store vitenskapelige verk i kildelisten sin, men allmennlitteratur.

— Kildelisten skal opplyse leserne om at det er kommet masse god litteratur på norsk og flere andre språk om temaet de siste åra, som de kan ha glede av, sier Alnæs.

Tidligere i sommer raste debatten da historiker Tore Pryser anklaget forfatter Kjartan Fløgstad for å ta æren for hans arbeid. Historikeren reagerte på at Fløgstad ikke opplyste om at Prysers arbeid var benyttet i romanen «Grense, Jakobselv», mens Fløgstad forsvarte seg med at mesteparten var fri diktning.

Fløgstad fikk støtte av flere andre forfattere, deriblant Alnæs, som mener romanforfattere ikke plikter å opplyse om kildene sine.

Urkrigen
«Ikke dø, Sophie» er begrenset til noen få viktige timer i verdenshistorien, fram til klokka 11 om morgenen 28. juni 1914 i Sarajevo. Hendelsene er historisk korrekte, og er samlet fra et stort antall bøker fra den godt dokumenterte hendelsen.

Fra fem forskjellige synsvinkler skildrer Alnæs morgentimene og tida fram til skuddene som dreper erkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie, og som utløser første verdenskrig.

Temaet har opptatt Alnæs i en årrekke.

— Jeg pleier å kalle første verdenskrig for selveste urkrigen, sier Alnæs.

— 13 millioner soldater døde, og til sammen opp mot 50 millioner mennesker, men den utløste også et skred av viktige hendelser i europeisk historie. Uten den hadde vi ikke hatt noen russisk revolusjon, mellomkrigstid, Hitler-regime, Holocaust eller andre verdenskrig, sier Alnæs.

Menneskeliggjør terroristene
«Ikke dø, Sophie» skal etter planen oversettes til serbokroatisk. Alnæs er nettopp kommet tilbake fra Serbia, hvor det er blitt lest høyt fra boka til god mottakelse.

For Alnæs var det viktig å portrettere både de to ofrene og de tre terroristene så korrekt og rettferdig som mulig.

— Mitt prosjekt er å humanisere problematikken, og skape fem levende mennesker.

Derfor vil leseren også kunne føle sympati med terroristene, som alle har tragiske historier og en vanskelig situasjon bak seg.

— Ja, jeg menneskeliggjør terroristene. Alle har en menneskelig historie. Det gjelder uansett om det er disse terroristene på den tida, eller om de er fra Afghanistan eller Pakistan eller andre land, sier Alnæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer