Karsten Alnæs spanderer kildeliste på leserne i ny roman

Men forfatteren støtter fortsatt Kjartan Fløgstad i at romanforfattere ikke plikter å oppgi kildene sine.

URKRIGEN: - Jeg pleier å kalle første verdenskrig for selveste urkrigen, sier Karsten Alnæs. Denne uka er han ute med en ny historisk roman om skuddene i Sarajevo, som utløste første verdenskrig. Foto: Lars Eivind Bones
URKRIGEN: - Jeg pleier å kalle første verdenskrig for selveste urkrigen, sier Karsten Alnæs. Denne uka er han ute med en ny historisk roman om skuddene i Sarajevo, som utløste første verdenskrig. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):— Jeg har et forfengelig håp om at temaet i romanen skal føre til økt interesse rundt første verdenskrig, sier Karsten Alnæs til Dagbladet.

Denne uka kommer «Ikke dø, Sophie», en historisk roman om skuddene i Sarajevo i 1914, som markerte begynnelsen på første verdenskrig.

Alnæs nevner ikke store vitenskapelige verk i kildelisten sin, men allmennlitteratur.

— Kildelisten skal opplyse leserne om at det er kommet masse god litteratur på norsk og flere andre språk om temaet de siste åra, som de kan ha glede av, sier Alnæs.

Tidligere i sommer raste debatten da historiker Tore Pryser anklaget forfatter Kjartan Fløgstad for å ta æren for hans arbeid. Historikeren reagerte på at Fløgstad ikke opplyste om at Prysers arbeid var benyttet i romanen «Grense, Jakobselv», mens Fløgstad forsvarte seg med at mesteparten var fri diktning.

Fløgstad fikk støtte av flere andre forfattere, deriblant Alnæs, som mener romanforfattere ikke plikter å opplyse om kildene sine.

Urkrigen «Ikke dø, Sophie» er begrenset til noen få viktige timer i verdenshistorien, fram til klokka 11 om morgenen 28. juni 1914 i Sarajevo. Hendelsene er historisk korrekte, og er samlet fra et stort antall bøker fra den godt dokumenterte hendelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer