Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kartene blir gratis - men ikke for alle

Slipper løs kart, ikke data.

BARE Å FORSYNE SEG: Fra 1. desember kan alle som vil bruke Statens Kartverks kart gratis til å bygge egne nettjenester.
BARE Å FORSYNE SEG: Fra 1. desember kan alle som vil bruke Statens Kartverks kart gratis til å bygge egne nettjenester. Vis mer

||| I dag kom nyheten om at Statens Kartverk gjør sine kartjenester gratis tilgjengelig for alle. Dermed kan alle som vil bygge nettjenester med utgangspunkt i disse dataene, slik man i dag kan gjøre med kart fra Google.

KARTTJENESTENE
skal være tilgjengelige fra 1. desember, via et enkelt brukergrensenitt basert på fri programvare. Løsningen skal gjøre det like enkelt å bruke kartene som det i dag er å bruke kart fra Google Maps eller videoer fra YouTube på andre nettsider. Kartverket forteller mer om løsningen her.

Oppdatert: Som flere lesere har påpekt, er kartene bare er gratis til ikke-kommersiell bruk. Det betyr for eksempel at aktører som Dagbladet.no ikke vil kunne bruke kartene som alternativ til Google.

Det er også et skår i gleden at det bare er kartene som kan benyttes, ikke de underliggende dataene. Til digi.no sier informasjonssjef Åge Hadler at behandling av grunndataene krever kompetanse og GIS-verktøy [geografiske informasjonssystemer] som kun de store systemleverandørene og profesjonelle sitter på.

At Statens Kartverk gjør kartene tilgjengelige - om enn i begrenset grad - er gledelig, men heller ikke mer enn man bør kunne forvente av en offentlig etat som sitter på store mengder verdifulle data finansiert med skattebetalernes penger.

Neste spørsmål blir om ikke også grunndataene bør frigis - helst også for bruk i kommersielle sammenhenger. Her er det åpenbart et forretningsområde som beskyttes.

TIDLIGERE har Meteorologisk Institutt gjort det samme. Avinor har også gjort sine data om flyavganger og -ankomster fritt tilgjengelig i xml-format. NRKbeta har skrevet om dette temaet flere ganger, og blant annet etterlyst frislipp av dataene fra Kartverket og Statistisk Sentralbyrå.

Når det første nå er blitt en realitet, er det bare å begynne nedtellingen til Statistisk Sentralbyrå blir neste etat som gjør sine offentlig finansierte data tilgjengelig for nettsamfunnets dugnadsprosjekt, gjerne fulgt av Brønnøysundregistrene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media