Karzai på krigsstien

Ingress

Meninger

AMERIKANSKE myndigheter kan ha forregnet seg kraftig ved å gjøre det klart at de vil innlede forhandlinger med Taliban i Qatar. For nå er Afghanistans president Hamid Karzai så rasende at han verken vil delta i forhandlingene eller fortsette samtalene med USA om hva som skal skje i hans land etter at de NATO-ledede ISAF-styrkene trekker seg ut i desember 2014.

TIRSDAG overlot ISAF sikkerheten i hele Afghanistan til Karzais regime, vel vitende om at de afghanske soldatene verken kontrollerer hele landet eller er i stand til å bekjempe Taliban alene. Derfor var overtakelsesseremonien i stor grad symbolsk. Kort etter gjorde Taliban-lederne det klart at de hadde opprettet et offisielt kontor i Qatars hovedstad Doha, mens amerikanske tjenestemenn sensasjonelt kunne fortelle at USA nå skulle forhandle med islamistgruppa gjennom det nye kontoret.

DET ER ikke rart Karzai er sint. Lederen for Doha-kontoret Mohammed Naeem la vekt på at Taliban ikke skulle gjennomføre aksjoner mot utlandet fra afghansk territorium, men snakket overhodet ikke om fred i Afghanistan. Taliban provoserte også Karzai-regimet ved å heise Taliban-flagget og sette opp et skilt der det står «Det politiske kontoret til Det islamske emiratet Afghanistan», navnet talibanerne brukte da de styrte det turbulente landet.

INNLEDENDE SAMTALER skal etter planen begynne i dag, men det var i går kveld uklart om det vil skje - selv om president Barack Obama regnet med at Karzai etter hvert vil delta. Men hva skal man med forhandlinger uten den viktigste parten? Det er ikke så rart at mange afghanere mistenker USA for å mele sin egen kake, blant annet fordi det snakkes om en mulig utleveringsavtale, der tre talibanere skal frigis mot én amerikansk sersjant.

MEN USA spiller høyt. Amerikanerne satser på å beholde en del soldater i Afghanistan etter 2014 og vil også ha baser der. Da kan de ikke gå bak ryggen på Karzai. Alle vet at Taliban ikke kan bekjempes militært. Derfor er en politisk løsning eneste mulighet for å få slutt på krigen. Men en slik løsning kan ikke medføre at talibanerne får så mye makt at de gjeninnfører sitt skrekkregime fra siste halvdel av 1990-tallet, der kvinner ikke fikk gå ut, jenter ble nektet skolegang og alle menn måtte ha skjegg, for bare å nevne noe. Det vil være et direkte svik mot store deler av det afghanske folk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.