DEBATT

Debatt: FNs sikkerhetsråd

Kast nisselua, Søreide

Det er på tide å sette foten ned mot stormannsgalskapen. Norge bør ikke bli en del av FNs sikkerhetsråd.

VIL INN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og regjeringen jobber for at Norge skal bli medlem av Sikkerhetsrådet for første gang på 20 år. Avgjørelsen tas i juni 2020.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL INN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og regjeringen jobber for at Norge skal bli medlem av Sikkerhetsrådet for første gang på 20 år. Avgjørelsen tas i juni 2020. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høyres årelange prosjekt om å få Norge inn i FNs sikkerhetsråd har ført til at Regjeringen iverksatte en dyr kampanje på skattebetalernes penger. En rekke lobbyister er satt til pumpene, i tillegg til at Norges FN-ambassadør er tildelt en 300 kvadratmeters leilighet på Manhattan til hele 100 millioner kroner. I tillegg har den norske generalkonsulen en penthouse i samme strøk. Det kan ikke anses som noe annet enn en hån mot skattebetalerne.

Til tross for at Norge ikke er i nærheten av å være en stormakt, kan man ha inntrykk av at våre politikere likevel tror vi er det – de liker kanskje å tro det i det minste. For politikk handler ikke om å anskaffe seg så mye makt som mulig, men å tjenestegjøre folket sitt på en så fornuftig og ydmyk måte som mulig.

Politikerne er tildelt folkets tillit til å forvalte våre egne skattepenger. Da bør førsteprioritet være å behandle disse pengene på en varsom måte. Leiligheter på Manhattan til 100 millioner kroner for å bygge en trone norske politikere kan bruse fjærene på, er verken en fornuftig eller varsom bruk av skattepenger.

For ikke å snakke om de faktiske realitetene om vi kommer inn i Sikkerhetsrådet eller ikke. Vi konkurrerer allerede med Canada og Irland, som begge har tatt stor plass i internasjonal politikk. Irland kan også spille en nøkkelrolle i Sikkerhetsrådet gjennom den sikkerhetspolitiske maktbalansen som sikkerhetsrådet sårt trenger. Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet er å spille roulette med skattebetalernes penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer