Debatt: FNs sikkerhetsråd

Kast nisselua, Søreide

Det er på tide å sette foten ned mot stormannsgalskapen. Norge bør ikke bli en del av FNs sikkerhetsråd.

VIL INN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og regjeringen jobber for at Norge skal bli medlem av Sikkerhetsrådet for første gang på 20 år. Avgjørelsen tas i juni 2020.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL INN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og regjeringen jobber for at Norge skal bli medlem av Sikkerhetsrådet for første gang på 20 år. Avgjørelsen tas i juni 2020. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Meninger

Høyres årelange prosjekt om å få Norge inn i FNs sikkerhetsråd har ført til at Regjeringen iverksatte en dyr kampanje på skattebetalernes penger. En rekke lobbyister er satt til pumpene, i tillegg til at Norges FN-ambassadør er tildelt en 300 kvadratmeters leilighet på Manhattan til hele 100 millioner kroner. I tillegg har den norske generalkonsulen en penthouse i samme strøk. Det kan ikke anses som noe annet enn en hån mot skattebetalerne.

Til tross for at Norge ikke er i nærheten av å være en stormakt, kan man ha inntrykk av at våre politikere likevel tror vi er det – de liker kanskje å tro det i det minste. For politikk handler ikke om å anskaffe seg så mye makt som mulig, men å tjenestegjøre folket sitt på en så fornuftig og ydmyk måte som mulig.

Politikerne er tildelt folkets tillit til å forvalte våre egne skattepenger. Da bør førsteprioritet være å behandle disse pengene på en varsom måte. Leiligheter på Manhattan til 100 millioner kroner for å bygge en trone norske politikere kan bruse fjærene på, er verken en fornuftig eller varsom bruk av skattepenger.

For ikke å snakke om de faktiske realitetene om vi kommer inn i Sikkerhetsrådet eller ikke. Vi konkurrerer allerede med Canada og Irland, som begge har tatt stor plass i internasjonal politikk. Irland kan også spille en nøkkelrolle i Sikkerhetsrådet gjennom den sikkerhetspolitiske maktbalansen som sikkerhetsrådet sårt trenger. Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet er å spille roulette med skattebetalernes penger.

Ja, hadde kanskje vært «kult» om Norge får en plass i FNs sikkerhetsråd, men det er på tide å kaste nisselua. Norsk innflytelse rundt «verdens mektigste bord» vil i beste fall være lav. De fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet har vetorett, og ingen forslag vil gå gjennom dersom en av medlemmene med vetorett stemmer nei. Ved å få en plass i Sikkerhetsrådet vil Norge oppnå politisk status, men det gagner ikke de norske skattebetalerne på noen måte. Det er derfor på tide å sette ned foten mot stormannsgalskapen, og si at nok er nok.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.