Kast sløret!

Mens Bård Nylund (28) ikke er i tvil om at han skal bli sjef når han er ferdig med studiene, synes ikke Cecilie Holm (24) det frister i det hele tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trude Ringheim mener det er «arrogant» av meg å «definere» hva hijab symboliserer. Dette fordi «det pågår en komplisert dragkamp om hva hijaben er» (19/2). Vel, det er nok ikke jeg som har hatt makt til å definere hijabens verdier. Fakta er likevel: Hijaben tilhører ingen kultur eller nasjon. Den er grenseløs. Hijaben, i motsetning til skautet, skal dekke hele halsen og nakken i tillegg til alt hår. Den var ukjent i Islamabad og i Paris for få år siden. Nå er den spredd nærmest verden over. Hvorfor?

Ifølge forfatteren Amir Taheri, iransk flyktning i Frankrike, ble hijaben konstruert av sjiaimamen Mussa Sadr i Libanon i 1975. Ayatolloah Khomeini kopierte plagget i 1982 da slør ble påbudt i Iran. Asylsøkere fra iranske mujahedin importert hijaben til Frankrike i 1984 (Washington Post 14/12, 2003). Hijaben er altså skapt av religionspolitiske krefter med mål om et verdenskalifat. Antakelig støtter de færreste i slør i Norge dette målet. Men Ringheim, «Aisha», eller jeg kan ikke redefinere hva hammer og sigd symboliserer.

Argument for bruk av hijab varierer. Likevel er dette et fakta: slør på muslimske kvinner har sterk forankring i islam. Sex skal bare skje innen ekteskapets rammer. Kvinnen skal bruke slør for ikke å friste mannen. En motbydelig tankegang, ja, men slik er det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer