Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kast Stålsett i fengsel

Så får vi se om politikken tåler møtet med virkeligheten.

LOVBRYTER: Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett har innrømmet å bruke ulovlig arbeidskraft for å hjelpe en papirløs kvinne. Påtalemyndigheten vil ha ham dømt til ubetinget fengsel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LOVBRYTER: Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett har innrømmet å bruke ulovlig arbeidskraft for å hjelpe en papirløs kvinne. Påtalemyndigheten vil ha ham dømt til ubetinget fengsel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Den tidligere Oslo-biskopen og Sp-lederen Gunnar Stålsett (84) risikerer 45 dagers ubetinget fengsel for å ha benyttet seg av ulovlig arbeidskraft. Det blir neppe utfallet når han møter i Oslo Tingrett 17. desember. Det er synd.

Jeg har ingen ønsker om å se Stålsett bak lås og slå. Men det hadde vært en synlig illustrasjon av hvor firkanta, upraktisk og inhuman politikken på dette området er. Enda en gang ser vi at mange reagerer voldsomt på enkeltsaker som de mener er urimelige og altfor strenge. Det er enklere å være for en streng asylpolitikk når du ikke ser konsekvensene av den, og dette er politikken det store flertallet på Stortinget med en viss grunn mener å ha støtte for.

JOBBET ULOVLIG: Lula Tekne har jobbet for Gunnar Stålsett i 15 år. Nå risikerer han fengsel for ansettelsesforholdet. Tekne sliter med å forstå hvorfor. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Derfor, kast Stålsett i fengsel og se om folk flest synes det er rett og rimelig.

For det er politikk det handler om, ikke jus. Påtalemyndigheten mener Stålsetts lovbrudd er «et stort samfunnsproblem» som undergraver arbeidsmiljøloven og stjeler fra fellesskapet. Det har påtalemyndigheten rett i. Den svarte økonomien er en trussel som må bekjempes. Politiet gjorde jobben sin da de satte i gang etterforskning av Stålsett etter at han i et intervju med Vårt Land i høst innrømmet at han siden 2011 hadde fortsatt å betale en papirløs kvinne for husarbeid.

For Stålsett innrømmet dermed at han hadde brukt ulovlig arbeidskraft. Det hadde et bredt flertall på Stortinget bestemt i 2011. Personer uten lovlig opphold i Norge skulle ikke lenger få anledning til å jobbe, selv om de ikke kunne sendes ut av landet, slik som Stålsetts vaskehjelp Lula Tekle (56) som flyktet til Norge fra Eritrea. I 20 år har hun levd og jobbet her i landet, de siste åra uten arbeidstillatelse.

Gunnar Stålsett har brutt loven, det er det ingen tvil om. Andre er dømt til både fengsel og bøter for svart betaling av vaskehjelp. Men det er lovgiverne, politikerne, som har gjort det umulig for Lula og andre ureturnerbare å tjene til livets opphold på lovlig vis. I stedet skal de klare seg på mindre enn 60 kroner dagen. De får heller ikke helsehjelp, unntatt i akutte og livstruende situasjoner.

Det strenge regimet skal skremme andre fra å gjøre som Lula. Vi kan som kjent ikke ta imot all verdens flyktninger her i landet, som både medlemmer av regjeringen og kommentarfeltene ustoppelig minner om. Men vi er forpliktet til å ta oss av mennesker som lever her.

Så først av alt, hvor mange er det egentlig snakk om? Er det horder som lever uten papirer blant oss? Ifølge Statistisk sentralbyrå er det rundt 18000 papirløse i Norge. Organisasjonen Noas mener det er færre, kanskje bare halvparten. De fleste av disse kan og skal sendes ut av landet. Regjeringen skryter selv av nye returavtaler og økning i antall tvangsreturer.

Men noen få, mellom 1500 og 3000 personer antas det, er såkalt ureturnerbare. Noen har levd i limbo i Norge i flere år, noen har til og med prøvd å reise tilbake, men er blitt avvist, og det reises stadig spørsmål om Norge i likhet med flere europeiske land, skal innvilge en form for amnesti etter et visst antall år. La folk komme seg videre i livet. Det avvises kontant av asylflertallet på Stortinget hver gang.

Det samme skjer med forslag om å gi midlertidige arbeidstillatelser til papirløse slik at de kan forsørge seg selv på lovlig vis. Høyre og Frp mener det vil friste flere asylsøkere til å nekte å oppgi identitet for å leve papirløst.

I stedet skal mennesker som Lula, en 56 år gammel kvinne uten familie, en tidligere barnehageassistent inntil lovendringen, leve under eksistensminimum, eller tvinges til å jobbe svart. Tro heller ikke at Lulas skjebne er et unntak.

Gunnar Stålsett sier han heller følger Gud enn norsk lov. Heldigvis er ikke det tillatt i Norge, men vi har grunn til å tro at den tidligere biskopen, slik vi har kjent ham gjennom mange år, følger sin samvittighet ut ifra et oppriktig ønske om å hjelpe et medmenneske i nød. Du trenger heller ikke være religiøs for å være et medmenneske.

Dette er likevel en sårbar gruppe som også kan utnyttes ut ifra tilsynelatende gode motiver. I dommen mot Arne Viste tidligere i høst, var muligheten for utnyttelse et argument som ble framhevet. Det er en konsekvens av lovverket.

Nordmenn flest ønsker en streng innvandringspolitikk. Men den skal også være rettferdig, human og fungere i praksis. Gunnar Stålsetts innrømmelse av å ha brutt loven avdekker en politikk som er urimelig firkanta og virkelighetsfjern. Mennesker som Lula forsvinner ikke ved å gjøre dem usynlige og tvinge dem under jorda.

Jeg er sikker på at Gunnar Stålsett ikke har noe imot å gå i fengsel for at vi skal se dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media