Kast ut ekstremistene

Nå har endelig Islamsk råd tatt avstand fra Husseins uttalelser. De bør også utestenge ekstremister fra moskeene.

MØTER MOTBØR: Mange norske muslimer har tatt avstand fra Ubaydullah Hussains utsagn. Innlegget er litt endret i forhold til papirutgaven.
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
MØTER MOTBØR: Mange norske muslimer har tatt avstand fra Ubaydullah Hussains utsagn. Innlegget er litt endret i forhold til papirutgaven. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer
Meninger

I 43 minutter fikk Hussain som er talsmann for Profetens ummah (PU) anledning til å tro at han snakker på vegne av flertallet av muslimer i Norge. Han fikk spillerom til hevde at de fleste muslimer her støtter IS og deres handlinger, og han bagatelliserte de grusomme drapene på uskyldige minoriteter som nektet å konvertere.

Etter at jeg så ferdig VG-intervjuet som ble lagt ut lørdag, tok følelsene over en liten stund. Jeg reagerte med sinne og var nærmest i sjokktilstand. Jeg lurte også på hvorfor landets største avis valgte å sette opp intervju med en som støtter en organisasjon selv Al Qaida har tatt avstand fra.

Her hjemme har intervjuet selvsagt gitt næring til høyreekstreme og islamfiendtlige mennesker. Det er litt av målet til Hussain, å skape avstand og murvegg.

Reaksjonene fra andre muslimer, samfunnstopper og engasjerte har vært veldig klar på at dette ikke taler på vegne av alle muslimer. Jeg har aldri sett at så mange åpent går ut og fordømmer PU og deres trangsynte ideologi.

Det norske cricketmiljøet med over 10 000 medlemmer har tatt avstand og Rabita, som er en av landets største moskeer, planlegger å ta til gatene sammen med flere andre stemmer og røster i det muslimske miljøet. Her ligger definisjonsmakten hos flertallet. En forvirret ekstremist skal ikke ta seg friheten å tale på vegne av muslimer. Det er frekt og provoserende

Samtidig registrerer jeg at Islamsk råd med rundt 60 000 medlemmer fordelt på 40 medlemsorganisasjoner nå også har markerert at de tar avstand fra intervjuet. De burde vært raskere på avtrekkeren, men det viktigste er at de gjør det. Mange ser på Islamsk råd som representanter for muslimer i Norge, og med det følger det et ansvar når det gjelder å delta i den offentlige debatten om islam og muslimer.

Jeg vil i tillegg oppfordre dem til å følge rådet til Abid Raja og holde ekstreme mennesker som ytrer seg, som PU og dere likesinnede utenfor moskeene deres. Ekstremister bør ikke få adgang til landets moskeer.

Det er vanskelig å ta ideologien og fornuftigheten til PU seriøst. Jeg håper alle sammen møter dem med konstant avvisning og tar budskapet de har på alvor, men samtidig også være klar over at dette er en marginalisert gruppe som kun har få prosentandel med støtte fra norske muslimer.

KOMMENTARFELTET BLE DEBATTLEDET AV JAN ERIK SMILDEN.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.