FØLGER IKKE OPP: De reduserte klimagassutslippene som regjeringen skryter av, er dynket i palmeolje og regnskogsødeleggelse, skriver innsenderen. På bildet er Erna Solberg og Colombias president Juan Manuel Santos på omvisning i et lokalt verneområde for regnskogen i byen Leticia i Amazonas-jungelen. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
FØLGER IKKE OPP: De reduserte klimagassutslippene som regjeringen skryter av, er dynket i palmeolje og regnskogsødeleggelse, skriver innsenderen. På bildet er Erna Solberg og Colombias president Juan Manuel Santos på omvisning i et lokalt verneområde for regnskogen i byen Leticia i Amazonas-jungelen. Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Miljø

Kast ut palmeoljen, kjære stortingspolitiker

Høyre prøver å lesse ansvaret for å få palmeoljen ut av norske bensinstasjoner over på forbrukerne. Partiet kunne fikset problemet før lunsj i dag hvis de bare ville.

Meninger

De reduserte klimagassutslippene som regjeringen skryter av, er dynket i palmeolje og regnskogsødeleggelse. Endelig ser det ut som om regjeringspartiene selv er i ferd med å innse at de ikke kan ha en klimapolitikk som ødelegger klimaet.

Men i stedet for å ta ansvar skyver de utfordringen over på forbrukerne som oppfordres til å kjøre forbi bensinstasjoner som selger palmeolje, slik partiets miljøpolitiske talsperson Stefan Heggelund oppfordret dem til i VG 24. oktober.

Lars Haltbrekken.
Lars Haltbrekken. Vis mer

Da jeg stilte til valg for SV var det fordi jeg ville gjøre en innsats for miljøet fra Stortinget. Jeg ville bruke de mulighetene landets lovgivende forsamling har for å rette opp en skakkjørt miljøpolitikk.

Før sommeren i fjor vedtok Stortinget, etter initiativ fra SV, at det offentlige skulle slutte å kjøpe biodrivstoff med palmeolje. En av dem som stemte for vedtaket var daværende stortingsrepresentant Ola Elvestuen. Ett år har gått siden vedtaket. Ikke noe er gjort for å følge det opp. Heller ikke av nå klimaminister Ola Elvestuen. Til tross for at forbruket av palmeolje var rekordstort i fjor.

Av dem som stemte imot forslaget fra SV i Stortinget den dagen, finner vi nettopp Stefan Heggelund og hans partifeller. Og nå står han med frekkhetens nådegave i VG og gir norske forbrukere ansvaret for å gjøre den jobben han ikke vil gjøre selv.

Høyre har som regjeringsparti alle muligheter til å få bort regnskogsødeleggende palmeolje fra norske biler. Det er et politisk knefall når de ber forbrukerne ta det miljøansvaret regjeringen ikke tør å ta.

I Stortinget har Høyres miljøpolitiske talsperson Heggelund, og resten av Høyre, minst tre ganger stemt mot tiltak som ville kasta palmeoljen ut fra de bensinstasjonene de nå ber oss boikotte.

Hva om de hadde gjort jobben sin på Stortinget i stedet? Hva om de kunne gjort miljøhverdagen litt enklere for folk? Da kunne folk tanka hvor som helst i Norge i trygg forvissning om at pumpene var fri for palmeolje og regnskogsødeleggelse. Nei, det er forbrukerne som skal dra Høyre og regjeringen opp av palmeoljen de svømmer i. Noen svømmetak for å komme seg opp sjøl vil de ikke være med på.

Jeg er stor tilhenger av forbrukermakt og forbrukerkampanjer. Men som politikere har vi all verdens mulighet til å rette opp en skakkjørt miljøpolitikk. Regjeringen kunne før lunsj ha sørga for en forskriftsendring som dramatisk reduserte bruken av palmeolje i Norge, i stedet ber de forbrukerne gjøre jobben. Mitt budskap til Heggelund og Høyre er: Bruk den makta det norske folk har gitt dere til å kaste ut palmeoljen.

Heggelund sier: Kjør forbi Esso og Shell. Min oppfordring til klimabevisste velgere er: Gå forbi Høyre og Frp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.