Kaster lys over mørklagt krigshistorie

Ny bok om angiveri i Sachsenhausen.

HVA SKJEDDE? Ble de tre kommunistene Kristian Mugaas, Carsten Aasebøe og Kåre Hagen forrådt av sine norske medfanger her i Sachsenhausen?

Foto: Asbjørn Svarstad
HVA SKJEDDE? Ble de tre kommunistene Kristian Mugaas, Carsten Aasebøe og Kåre Hagen forrådt av sine norske medfanger her i Sachsenhausen? Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Ble tre norske konsentrasjonsleirfanger i Sachsenhausen mot slutten av krigen angitt av sine landsmenn med Odd Nansen i spissen og sendt i døden? Øystein Ø. Bentsen svarer i boka «Samhold og svik» et betinget ja på dette grusomme spørsmålet.

En såkalt æresrett svarte ubetinget nei på det samme spørsmålet i 1946.

LEKTOR ØYSTEIN Ø. BENTSEN i Kristiansand har åpenbart brukt mange år av sitt liv på å granske historien om kommunistene Kristian Mugaas, Carsten Aasebøe og Kåre Hagen som aldri fikk vende hjem fra fangenskap i Tyskland til frihet i Norge.

Basert på vitneutsagn, samtaler og offentlige dokumenter, får vi et klart inntrykk av at saken ble dysset ned av framtredende representanter for både Arbeiderpartiet og Norges Kommunistiske Parti anført av Einar Gerhardsen og Johan Strand Johansen - i en tid da det nye sosialistiske Norge skulle bygges og myten om nasjonalt samhold blant krigsfangene var viktig.

I det første valget etter krigen fikk NKP hele 11 stortingsrepresentanter og flere ministrer i Gerhardsens nye samlingsregjering. Den kalde krigen hadde ennå ikke begynt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer