Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kaster lys over Tolkiens Disney-hat:
- Noen har gjort meg kvalm ...

Forfatterene bak «Ringenes herre» og «Narnia» hadde mange ting til felles - blant annet en intens forakt for Walt Disney.

TRAILER: Her er traileren til Snøhvit og de syv dvergene fra 1937. Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Det er kjent at forfatterne J.R.R. Tolkien, som skrev «Ringenes herre», og C.S. Lewis, mannen bak «Narnia», var venner. I tillegg til diskusjoner om fantasy, delte de også en forakt for Disneys «Snehvit og de syv dvergene», skriver Atlas Obscura.

SNEHVIT: Filmen «Snehvit og de syv dvergene» var Disneys første helaftens tegnefilm. FOTO: NTB Scanpix
SNEHVIT: Filmen «Snehvit og de syv dvergene» var Disneys første helaftens tegnefilm. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Etter å ha gått på kino sammen for å se filmen, skrev begge brev til vennene sine om hvor dårlig filmen var, og hvor håpløs Walt Disney var.

Brevene er referert i boken J.R.R. Tolkien Companion and Guide.

LIKTE IKKE DISNEY: Clive Staples Lewis skrev bøkene i serien om Narnia. FOTO: NTB Scanpix
LIKTE IKKE DISNEY: Clive Staples Lewis skrev bøkene i serien om Narnia. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forfatterne mente blant annet at Disney hadde fremstilt dverger helt feil. Mens Disneys dverger var lystige og tøysete, skrev Tolkien og Lewis om dverger som var hardbarkede og krigerske.

Langer ut mot Disney

Tolkien så først filmen en stund etter at den hadde premiere i Storbritannia i 1938, sammen med Lewis som hadde sett den tidligere. I et brev til vennen A.K. Hamilton i 1939 uttrykte Lewis sin irritasjon over Disneys fremstilling.

- Dverger skal være stygge, så klart, men ikke på den måten. Og dvergenes jazzfest var ganske dårlig. Den stakkars idioten vurderte vel ikke å gi dem noen annen form for musikk. Men alle de skremmende scenene var gode, og dyrene var rørende. Bruken av skygger på dverger og gribber var genial. Tenk hvordan det kunne blitt hvis denne mannen hadde blitt utdannet, eller vokst opp i et anstendig samfunn, skriver Lewis.

FANTASY: John Ronald Reuel Tolkien er mest kjent som forfatteren av «Ringenes Herre». Foto: AP / NTB Scanpix
FANTASY: John Ronald Reuel Tolkien er mest kjent som forfatteren av «Ringenes Herre». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Tolkien var også tydelig på hva han mente om dvergene, og meningene hans forble de samme gjennom årene.

- Jeg tror de mente at Disney kommersialiserte noe de anså som nærmest hellig, sier Trish Lambert, Tolkienforsker og forfatteren bak artikkelen «Snehvit og Bilbo Baggins: Divergenser og konvergenser mellom Disney og Tolkien», til Atlas Obscura.

- Her har du en frekk amerikansk entreprenør som drister seg til å tjene penger på eventyr, sier Lambert.

- Motbydelige

I en rekke brev datert etter at han så filmen med Lewis, referer Tolkien til Disneys arbeider som «vulgære». I et brev til Miss J.L. Curry ved Stanford University i 1964, som antagelig hadde sammenheng med striden om Disneys fremstilling av Mary Poppins, skrev Tolkien at «selv om de fleste «filmer» fra studioene hans er beundringsverdige og sjarmerende, er effekten av alle sammen motbydelige for meg. Noen har gjort meg kvalm...».

I brevet kaller han også Disney en svindler, ifølge Sothebys.

Tolkien meddelte at selv om han også hadde motiv om å tjene penger på arbeidet sitt, ville han ikke bøye seg og jobbe med Disney.

- Jeg er ikke så fattig, skrev Tolkien.