Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kaster seg i Hollywood-bølgen

Det tok 25 manus før Petter Næss sa ja. Nå drar han til Hollywood for å regissere «Earthbound», og Jennifer Lopez er tiltenkt hovedrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TVEDESTRAND/OSLO (Dagbladet): - Filmen handler om en karrierekvinne som får kreft. Til slutt dør hun. Hvis Jennifer Lopez skal spille denne rollen, må hun forandre seg kraftig, slanke bort hele rumpa og barbere av seg håret. Men hun virker innstilt på alt dette, altså, forteller Petter Næss fra hytta si i Tvedestrand.

Siden han ble Oscar-nominert for «Elling» i 2002, har den norske regissøren vært en het potet i Hollywood. Agenten hans har sendt 25 manus hjem til Norge, men det skulle en trist historie som «Earthbound» til før Næss takket ja.

- Vi tror vi lever evig og er på høyden hele tida. Døden er et tabubelagt emne i vår kultur - noe vi ikke klarer å hanskes med. Derfor falt jeg for dette manuset, og fordi det ligger også en kjærlighetshistorie her. Karrierekvinnen har alt unntatt kjærlighet, men når hun blir syk, får livet hennes en ny dimensjon.

Stjernedryss

Det er ikke så mange spennende kvinneroller i Hollywood for tida, men i filmer som «Earthbound» får kvinnelige stjerner en sjanse til å vise at de faktisk kan spille skuespill. Derfor er slike roller svært populære.

Catherine Zeta-Jones har allerede meldt sin interesse, mens Renée Zellweger og Gwyneth Paltrow begge er påtenkt rollen fra produsentenes hold. Men Jennifer Lopez ligger aller øverst på 20th Century Fox' ønskeliste, derfor er det bare henne Petter Næss har hatt telefonmøte med.

- Vi snakket mest om filmen. Hun skravlet i vei om seg selv, og fortalte at sykdommen like gjerne kunne rammet noen i hennes egen omgangskrets. Jeg hadde hørt rykter om at Lopez var en dame som får menn til å føle seg vel, men jeg liker jo best å prate selv, så etter hvert ble jeg sittende og tenke på hvor mange norske skuespillere som ville gjort rollen minst like bra som henne.

Jordnær type

Telefonsamtalen fant sted før den nyeste filmen til Jennifer Lopez floppet på det amerikanske kinomarkedet. Derfor er det mulig Fox nå har ombestemt seg angående hovedrolleinnehaveren i «Earthbound». Men Næss understreker at hele filmprosjektet fremdeles kan gå i vasken.

- Jeg er jo en nøktern pessimist som tror at alt kommer til å gå galt. Denne filmen er i hvert fall helt avhengig av at det reviderte manuset blir bra, samt at finansieringen går i orden, forklarer han.

Kontrakten mellom Næss og Fox ser i hvert fall ut til å være i boks. Avtalen innebærer at Næss skal regissere hele tre Hollywood-filmer. Hvor mye han tjener, vil han ikke ut med.

- Jeg har aldri drømt om å dra til Hollywood, og slipper ikke alt jeg har i hendene bare fordi de roper på meg. Men «Earthbound» virker som et interessant prosjekt. Det blir sikkert et helvete etter hvert, men akkurat nå føles det bra, innrømmer han.

«Elling-land»

«Mozart the Wale» er Næss andre Hollywood-prosjekt. Dette manuset er skrevet av Ronald Bass, mannen bak blant annet «Rain Man», og filmen handler om kjærlighet mellom to mennesker med Aschbergers syndrom, derfor plasserer Næss den i «Elling-land».

Josh Hartnett fra «Black Hawk Down» og «40 Days and 40 Nights» skal spille hovedrollen.

- Han er visst bra for finansieringen også. Vi ønsket Helena Bonham Carter i den andre rollen, men hun er blitt gravid, så det gikk dessverre ikke.

Petter Næss er den tredje norske regissøren som får prøve seg i Hollywood. Førstemann ut var Harald Zwart med «One Night at McCool's» i år 2000. Andremann er Erik Skjoldbjærg med sin premiereklare filmatisering av Elisabeth Wurtzels roman «Prozac Nation». Neste år kommer dessuten den norsk-amerikanske produksjonen «The Beautiful Country», der Hans Petter Moland regisserer skuespillere som Tim Roth og Nick Nolte.

- Men det aller viktigste for meg, er at det går bra med «Bea», avslutter Næss.

Han er bekymret for at folk skal tro noe annet.

Den norske filmen «Bea» har premiere i slutten av januar.

<!--BTEK0--> TIL USA: Hvis alt går etter planen, drar regissør Petter Næss til Hollywood for å lage film allerede før jul. Men han understreker at «Bea» og andre norske filmprosjekter er viktigst for ham.