Kastet glans over Flyktningerådet

NEW YORK (Dagbladet): Liv Ullmann og Julia Ormond ristet i går av seg stjernestøvet fra Cannes-festivalen og delte ut priser til mennesker som hjelper flyktninger til et bedre liv. Norsk Flyktningeråd var en av prismottakerne.

Liv Ullmann har vært styremedlem for Kvinnekommisjonen for flyktningkvinner og -barn i 20 år. Fra Cannes fikk hun filmstjernen Julia Ormond med til New York for blant annet å hedre 16 år gamle Irakli Sabekia fra Georgia. Han var bare åtte år da familien ble flyktninger, og er nå leder for et bibliotek for flyktningbarn og underviser unge flyktninger i engelsk og matematikk i Georgia.

Afghanske Sima Samar driver skoler for unge, afghanske flyktninger i Pakistan og har en rekke dødstrusler hengende over seg. Særlig kvinners utdannelse ligger hennes hjerte nær.

Hawa Mohamed driver skole og fredsarbeid i det krigsherjede Sudan. Hun vendte tilbake til hjemlandet fra Canada for å slåss for utdanning og fred.

Norsk Flyktningeråd oppsummerte i går det alle prisdeltakerne sto for: Det er like viktig å redde hjernen som kroppen. Først da har flyktningene en framtid.

STOLTE: Julia Ormond (t.v.) og Liv Ullmann kastet i går glans over Norsk Flyktningeråd og tre andre prisvinnere i New York.Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG