Kastet ut hjemme

VENEZIA (Dagbladet): Meryl Streep (50) måtte gjøre hjemmelekser til sin nye rolle som fiolinlærer i «Music of the Heart». - Familien sparket meg ut i garasjen når jeg skulle øve, ler hun.

Filmen er horrorkongen Wes Cravens første seriøse drama. «Music of the Heart» er den sanne historien om Roberta Guaspari, en alenemor som blir fiolinlærer på en fattig barneskole i Harlem. Meryl Streep har hovedrollen, mens Angela Basset og popstjernen Gloria Estefan spiller hennes kolleger.

- Wes Craven har selv vært lærer, han elsker klassisk musikk, og denne filmen kommer fra hans hjerte, sa Streep på Filmfestivalen i Venezia i går.

Ikke skrekk-fan

«Music of the Heart» vises i sideprogrammet «Sogni e Visioni». Craven-fans vil garantert få seg en annerledes bø-opplevelse. Det er ikke en desiliter filmblod i sikte denne gangen. Craven er regissør av horrorklassikeren «Nightmare on Elm Street», der han skapte kultfiguren Freddie Krueger. På 90-tallet fortsatte han skrekksuksessen med «Scream» 1, 2 og 3.

- Jeg har ikke sett noen av hans filmer, innrømmer Streep. - Jeg liker ikke å bli skremt. Jeg er for alvorlig, klarer ikke å ta så lett på ting og le dem bort.

Oscar-vinneren gir blanke i hva andre synes om hennes rollevalg.

- Jeg bryr meg ikke om hva som er trendy og «på kanten». Jeg har bestemt meg for å bare gjøre filmer som betyr noe for meg personlig. Tidligere har jeg også spilt inn filmer av praktiske årsaker.

- Hvilke?

- «Døden kler henne» og «Defending your Life» gjorde jeg «fra halsen og opp», ikke fra hjertet.

- Men i «Døden kler henne» fikk jeg jo betalt for å ha det gøy med Goldie Hawn, legger hun flirende til.

Grundige forberedelser

Firebarnsmamma Meryl er beryktet for å sette familien foran alt annet. Da hun spilte inn fjorårets «One True Thing», som hun ble Oscar-nominert for, fløy hun helikopter mellom settet i New York og hjemmet i Connecticut for å bre dynene rundt barna. Hun er en av de få i bransjen som har vært gift i 21 år med samme mann.

- Sønnen min var ni år da han sa stopp. Han ville ikke flytte rundt lenger, ikke alltid være den nye gutten i klassen. Etter den tid har jeg valgt filmer som jeg kan kombinere med familielivet.

Streep er kjent for grundige forberedelser, og denne gangen måtte hun lære seg å spille fiolin.

- Jeg måtte bruke hvert ledige minutt på å øve. Barna syntes det var veldig morsomt at jeg, som spilte læreren deres, var dårligere enn dem, ler hun.

Harlem-skole

Streep møtte den virkelige Roberta Guaspari før innspillingen. Det var en sterk opplevelse for filmstjernen å spille lærer på en fattig Harlem-skole.

- Når jeg ser den kampen lærerne går gjennom hver dag, blir jeg ydmyk. Min bror var lærer i New York, han var basketballtrener og jobbet på selvmordstelefonen. Barna i New York utsettes for et sterkt press, ikke bare for å klare skolen, men for i det hele tatt å overleve.

Streep vil gjerne gjøre en lettere, komisk rolle - hvis hun får et manus som er godt nok.

- Kvinner på min alder, eldre kvinner, blir ofte framstilt på en grotesk, hekseaktig måte i komedier. Det er jeg ikke interessert i. Jeg skal lage en morsom film når det dukker opp noe vittig og interessant, sier 50-åringen.

FIOLINLÆRER: Meryl Streep ble forvist til garasjen for å øve.