Katalog over krigens redsler

Detaljert presentasjon av de norske frontkjemperne som falt for Hitler.

FRONTKJEMPER: Bjørn Østring, tidligere NS-medlem og og talsperson for nordmannene som var SS-soldater ved Østfronten, er blant dem som er intervjuet i boka. 

Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
FRONTKJEMPER: Bjørn Østring, tidligere NS-medlem og og talsperson for nordmannene som var SS-soldater ved Østfronten, er blant dem som er intervjuet i boka. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||ANMELDELSE: Av de nærmere 5500 nordmenn i tysk krigstjeneste 1940-1945, var 5000 offiserer eller menige i SS på Østfronten; 836 av dem døde. For første gang får vi en samlet oversikt med tekst og fotografier som opplyser hvem de var og hvor de falt.  Gamle sår Allerede før boka utkom ble det protestert mot identifiseringen av frontkjemperne; mange var gutter i 19-årsalderen, noen bare 17 år. Boka vil uten tvil avdekke gamle familiehemmeligheter og rive opp nye sår. Men: Mer enn 60 år etter krigen, i en tid med krav om ytringsfrihet og åpenhet, er det få etiske grunner til at frontkjempernes navn skal skjules for offentligheten, og juridisk har forfattere og forlag åpenbart sitt på det tørre.

De kortfattede biografiene gjengir navn og fødested, opplysninger om militær grad og avdeling, samt redegjørelser for hvordan vedkommende ble drept. Også de 21 norske sykepleierne som døde i arbeid for Tysk Røde Kors, de såkalte frontsøstrene, er omtalt på samme måte.  Dette stoffet representerer utvilsomt et omfattende og imponerende arbeid, og utgjør sammen med de mange fotografiene, innsamlet av Geir Brenden, i seg selv et viktig historisk og biografisk materiale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer