Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Katalysatoren Dag Solstad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LØRDAG DRØFTET Sissel Benneche Osvold forhold rundt AKP, Hagtvets lakkmustest og forfatteren Dag Solstad. Hun mener det ikke er noen som har skrevet så alvorlig, ærlig og lite heroiserende om bevegelsens (AKP) liv og politiske mål, som Solstad. Hagtvedt anklaget i kronikkene Solstads for å 'gjøre ml-ernes politiske og moralske fall til en serie pussigheter'. Om Solstad vil jeg hevde: Han er de frafalne ml-ernes kanalisator. Ingen har som han evnet å kanalisere desillusjon, frustrasjon og følelse av svik til ny forståelse og en ny strategi for å leve livet etter ml-bevegelsen. Han er AKP's katalysator for å holde de frafalne inne i folden, i Rød Valgallianses favntak. Allerede på side 13 i 'Gymnaslærer Pedersen' skriver han om at ml-bevegelsen er en bevegelse uten overløpere. Det er bare frafalne. Her er svaret. Her ligger nøkkelen til forståelsen av den kollektive fortielsen, om mangel på oppgjør med forsvar av folkemordet i Kambodsja, væpna revolusjon og den norske formen for

venstrerevolusjonær fundamentalisme. Dag Solstad ga med 'Gymnaslærer Pedersen' en resept for tusenvis av frafalne. Han ironiserte og harselerte over anekdoter og pusssigheter, slik at de 'frafalne' kunne le med seg selv og med Solstads karakterer, uten å gå til kjernen i den ideologien de hadde bifalt. For Solstad angrep aldri kjernen i AKP's ideologi. Han anklaget aldri ledelsen i AKP for deres politiske og ideologiske knefall for totalitære holdninger, deres relativitet med ytringsfrihet og andre sentrale menneskerettigheter (alt har en klassekarakter...).

SISSEL BENNECHE OSVOLD mener man blir nødt til å frifinne Dag Solstad. Det er en konklusjon er jeg ikke er helt enig i. Jeg anbefaler henne og andre å lese Toril Brekkes roman 'Aske' fra 1999, som i motsetning til Solstads romaner er et sviende oppgjør med AKP og deres ideologi.