Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Katastrofe- følelsene

AKKURAT NÅ har vi nok med virkeligheten, men om ikke lenge vil bøkene om den asiatiske monsterbølgen flomme ut på markedet. Den fullstendig uforutsette katastrofen, som på et øyeblikk gjør paradiset til et helvete, vil være tema for både fakta og fiction.

Bølgen ble skapt av et jordskjelv, et emne med lange litterære og folkloristiske tradisjoner. I Chile hevdes det for eksempel at folk treffer den de skal gifte seg med idet alle løper desperat ut av husene under et jordskjelv.

DAVID L. ULIN skrev boka «The Myth of Solid Ground: Earthquakes, Prediction, and the Fault Line Between Reason and Faith» etter at han opplevde Northridge-jordskjelvet i Los Angeles i 1994. Boka er både en personlig reise i å komme over traumene etter skjelvet, og en introduksjon til seismologi og jordskjelvteori. Ulin skriver om menneskets urgamle drøm om å kunne forutse jordskjelv. Han går vitenskapelig til verks, bare for å oppdage at hele feltet flyter rundt en bevegelig sannhet av forskning, legender, kunst og folketro. En forsker sier det slik: -  Forskning dreier seg ikke om svar. Det handler om spørsmål. Når du vet svaret, er det ikke forskning lenger.

Mest av alt undrer forfatteren seg over at folk i California fortsetter sine daglige gjøremål, vel vitende om at de lever på toppen av en tynn og ustabil jordskorpe.

ULINS KONKLUSJON er at jordskjelv ikke har noe med oss å gjøre, de tilhører kosmos og ikke den menneskelige tidsregning. Jordskjelv er urtida som brøler til oss.

-  Å leve med jordskjelv, skriver Ulin, er å ha en fot i nåtida og en i den dypeste fortid. Det er å finne en balanse og å forstå at alt alltid er forgjengelig.

Katastrofelitteraturen er ingen liten sjanger. Et søk på Amazon.com gir 785 treff på katastrofe. Her fins alt fra «Personlig katastrofe, hvordan bruke kroppen til å motstå stress, smerte og sykdom» til Joseph McBrides bok om filmskaperen Frank Capra: «Suksessens katastrofe». Akkurat nå passer likevel denne best: «Pessimistens guide i historien. En uimotståelig samling av katastrofer, barbari, massakrer og grusomheter fra the big bang til årtusenskiftet.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media