- Katastrofe å vinne Nobelprisen

Doris Lessing vurderer å gi seg som forfatter.

(Dagbladet.no): Nobelprisen i litteratur, en av verdens gjeveste anerkjennelser for et forfatterskap, gikk i fjor til britiske Doris Lessing (88).

- Det er en «bloody disaster», sier Lessing nå i et intervju med radioprogrammet «Front Row» på BBCs Radio 4, og forteller at hun nå vurderer å avslutte sitt 57-årige virke som forfatter.

Fra før har hun skrevet et 50-talls noveller, skuespill og memoarer.

Mistet gnisten
- Skrivinga har stoppa opp. Jeg har ikke energi lengre, fortsetter hun til BBC.

Lessing forteller at Nobelprisen ikke har ført til annet enn merarbeid for henne, noe som har gjort det umulig for henne å skrive på sin nye bok, «Alfred and Emily». 


- Alt jeg gjør er å bruke til på intervjuer og fotograferinger, sier hun.

- Dette er grunnen til at jeg forteller dem som er yngre enn meg, at de ikke må tro at de har noe for alltid.

- Bruk det mens du har det, fordi det vil forsvinne som vann i et hull, konstaterer den frittalende forfatteren.

- 9/11, ikke så ille
Dette er ikke første Lessing demonstrerer en stor uvanlig grad av ærlighet i uttalelsene.

VANT: I fjor vant Doris Lessing Nobelprisen i litteratur. - Du har blitt kronet med en pris du har fortjent lenge, sa Sveriges ambassadør i London, da han ga henne prisen. Foto: AP
VANT: I fjor vant Doris Lessing Nobelprisen i litteratur. - Du har blitt kronet med en pris du har fortjent lenge, sa Sveriges ambassadør i London, da han ga henne prisen. Foto: AP Vis mer

I fjor sa hun til den spanske avisa El Pais at terrorangrepene den 11. september 2001 «ikke var så ille» - i alle fall sammenliknet med Den irske republikanske armés (IRA) handlinger.

- Mange amerikanere vil tro jeg er gal… men det var verken så fryktelig eller ekstraordinært som de tror.

- Det var fælt, men dersom du går over historien til IRA, så var ikke det som skjedde med amerikanerne så ille, sa hun, og beskrev amerikanerne som «et veldig naivt folk».


Videre kunne hun fortelle at hun alltid har hatet Tony Blair, og hun kalte USAs president George W. for en «verdenskatastrofe».

- Katastrofe å vinne Nobelprisen