Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Katastrofe truer i Darfur

De siste to årene er over 200 000 mennesker drept og mer enn 2 millioner mennesker tvunget på flukt på grunn av krigen i Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET GÅR MOT TOTAL krise i Darfur vest i Sudan. Sivilbefolkningen får ikke den nødhjelpen de desperat trenger, og sikkerheten har ikke vært dårligere siden krigen startet i 2003. Og om ikke dette er nok, nå henger den internasjonale fredsstyrken i en svært tynn tråd.Situasjonen i Darfur er kraftig forverret siden fredsavtalen ble undertegnet 5. mai 2006. Kun én av opprørsgruppene skrev under på fredsavtalen, så selv på papiret var freden skrøpelig fra starten. FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland advarte 28. august om en menneskeskapt katastrofe i Darfur som er større enn noe vi tidligere har sett. Egeland frykter for flere hundre tusen menneskeliv dersom hjelpearbeidet i regionen bryter sammen. Sikkerhetssituasjonen gjør det vanskelig å få tilgang til dem som trenger hjelp. Dette øker faren for en total kollaps av den humanitære situasjonen.De siste åtte ukene er flere hundre mennesker drept i kamper mellom regjeringssoldater og opprørsgrupper som ikke har undertegnet fredsavtalen. Kampene fører med seg plyndringer og voldelige overgrep mot menn, kvinner og barn. Ifølge FN er rundt 50 000 mennesker nylig fordrevet fra hjemmene sine.

DE SISTE TO ÅRENE er over 200 000 mennesker drept og mer enn 2 millioner mennesker tvunget på flukt på grunn av krigen i Sudan. Over 240 000 flyktninger fra Darfur har kommet over grensen til nabolandet Tsjad. Nå advarer FN om en regional katastrofe. Darfur-provinsen vest i Sudan er på størrelse med Frankrike, og er nå åstedet for selve marerittet for FN og det internasjonale humanitære samfunnet. Drap og angrep på hjelpearbeidere den siste tiden har gjort det vanskelig for organisasjonene å operere i området. Bare siden undertegningen av fredsavtalen i mai er 12 hjelpearbeidere drept, sist i forrige uke da en sykepleier fra International Rescue Committee mistet livet. Risikoen er stor for at mange hjelpeorganisasjoner må trekke seg ut av regionen, midlertidig eller permanent. Mangelen på sikkerhet gjør det nesten håpløst å få hjelpen frem til dem som trenger den mest, og det er økt fare for hjelpearbeideres liv. FN har for tiden ingen tilgang til nordlige områder av Nord- og Vest-Darfur. På toppen av det hele mangler FN rundt 300 millioner dollar til arbeidet i Darfur.FNs sikkerhetsråd vedtok 31. august i år å opprette en internasjonal fredsstyrke i Darfur. Resolusjon 1706 innebærer at den fredsbevarende styrken fra den Afrikanske Union (AU) går over i en fremtidig FN-styrke som forsterkes med soldater fra andre land, deriblant Norge. Organisasjonene bak denne kronikken er svært positive til at FN og det internasjonale samfunnet gir så sterkt uttrykk for at de vil støtte Sudan med politiske, økonomiske og militære virkemidler for å bidra til økt beskyttelse mot krigshandlinger, vold og overgrep.

SUDAN MOTSETTER SEG imidlertid en FN-ledet militær styrke i Darfur. Samtidig går AU-styrkens mandat ut 30. september. AU-styrken har akutt mangel på ressurser, og har ikke betalt ut lønn til sine soldater de siste månedene. Sudanske myndigheter har sendt ut uklare signaler om hvorvidt de ønsker at AU-styrken skal forlenge sitt oppdrag i Darfur. Nå er regjeringen i ferd med å iverksette planen om å sende en nasjonal sikkerhetsstyrke på 10 500 soldater til provinsen for å opprette fred.Dette gir grunn til dyp bekymring. Uten en internasjonal fredsstyrke i Darfur frykter vi at dagens humanitære krise vil utvikle seg til en storstilt katastrofe. En fredsstyrke er nødvendig som en buffer mellom sivilbefolkningen på den ene side og de stridende gruppene, væpnede militser og kriminelle bander på den andre. I tillegg er den helt nødvendig for å sikre humanitær tilgang. Uten sikkerheten som en internasjonal fredsstyrke gir, er ikke hjelpeorganisasjonene i stand til å yte livsnødvendig humanitær assistanse som mat, rent vann, husly og medisiner.

VI ER SVÆRT KRITISKE til Sudans strategi om å sende en nasjonal styrke til Darfur for å opprette fred. Store deler av befolkningen i Darfur oppfatter de sentrale myndighetene som part i konflikten. Mange frykter derfor at en slik styrke ikke vil bidra til fred og sikkerhet, men derimot føre til en ytterligere opptrapping av konflikten, overgrep mot sivile og store nye menneskemengder på flukt.I dag er det bare to uker til AU-styrkens mandat utløper. Dersom det ikke er politisk enighet om fredsstyrker innen utgangen av september, står vi overfor et dystert scenario. I verste fall trekker AU-styrken seg ut av Darfur, eller begrenser sine militære aktiviteter til beskyttelse av egne tropper. Da er sjansen stor for at de fleste humanitære organisasjonene må trekke seg ut av Darfur, og overlate sivilbefolkningen til seg selv.Vi ber derfor Norge om å fortsette og intensivere presset på sudanske myndigheter. Norge må også arbeide for at de viktigste internasjonale aktørene i Sudan, særlig Kina, Russland og den Arabiske liga, men også USA, Storbritannia, Canada, AU, EU og FN gjør hva de kan for å finne umiddelbare løsninger.

DEN ENESTE REALISTISKE løsningen, såfremt Sudan i løpet av de neste to ukene ikke snur i spørsmålet om å la AU-styrken få FN-mandat og -ledelse, er at AU-styrken forlenger sin operasjon. Da må den få tilført midler fra andre nasjoner. AUs sikkerhetsråd ga mandag 4. september tydelig beskjed om at det ikke fins mer penger innen AU. Vi mener at Norge og andre land som ønsker en FN-ledet fredsstyrke i Darfur, i første omgang må sørge for at AU har økonomiske midler til å forlenge sin livsviktige tilstedeværelse, inntil en løsning er funnet om et eventuelt FN-mandat. Norge og Canada har allerede signalisert at de er villige til å godta en slik midlertidig løsning. Vi ber Norge oppfordre de andre sentrale aktørene til umiddelbart å gjøre det samme.Verdenssamfunnet kan ikke la millioner av mennesker lide under det politiske spillet som nå foregår. Vi må ha en internasjonal fredsstyrke på plass i Darfur også etter 1. oktober.